IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новооткритите работни места в САЩ записаха изненадващ ръст през септември

Данните са сигнал за силното търсене на труд в страната

17:24 | 01.11.22 г.
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Новооткритите работни места в САЩ изненадващо записаха ръст през септември - движение, което предполага, че търсенето на работна сила е останало силно въпреки агресивните лихвени повишения от Федералния резерв на САЩ, пише Ройтерс.

Броят на новооткритите работни места е нараснал с 437 хил. до 10,7 млн. свободни позиции до края на септември, съобщи американското министерство на труда в своя ежемесечен доклад за пазара на труда. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха  до 10 млн. свободни позиции.

Във вторник започна двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Прогнозите са банката да одобри четвърто поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.), като това ще е предпоследната среща на банкерите за 2022 г. Сред инвеститорите има очаквания, че Фед може да забави темпа си през декември, преминавайки към ходове от по половин процентен пункт.

Миналата седмица стана ясно, че инфлацията в САЩ е останала на високи равнища през септември.

Основният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) - предпочитан измерител на инфлацията от Фед - е нараснал с 0,5% на месечна база и с 5,1% на годишна база. Месечното увеличение е спрямо очакванията на икономистите от Dow Jones, докато годишното покачване е било малко под прогнозите за 5,2%. Индексът, включващ цените на храни и енергия, е записал ръст от 0,3% спрямо август и от 6,2% спрямо септември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още