IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонуси и увеличение на заплатите - как бизнесът в Европа подкрепя служителите си

Инфлацията увеличи разходите за живот в Европа, а енергийните сметки ще са предизвикателство за мнозина през зимата

22:27 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Еднократни бонуси и увелочаване на заплатите са сред мерките, които предприемат големите европейски компании в помощ на своите служители, пише Ройтерс. Разходите за живот в Европа растат, а енергийните сметки могат да бъдат предизвикателство за мнозина през зимата.

От Ройтерс разказват и как водещите европейски компании помагат на своите служители да посрещнат ращящата инфлация.

Повечето залагат на увеличение на заплатите. В началото на месеца Lufthansa съобщи, че ще увеличи заплатите на 19 хил. души от кабинния състав на два пъти през 2023 година. Още от 1 януари основната заплата се увеличава с 250 евро, а от 1 юли - с още 2,5%. Air France увеличи заплатите на своите служител с 5% и предвижда бонус от 1000 евро.

Volkswagen пък предоговори заплатите на своите служители в следващите две години с 8,5 на сто и предостави еднократен бонус, чиято стойност достига 3000 евро след облагане с данъци. Друг автомобилен производтел - Stellantis обеща в края на септември финансова подкрепа от 1400 евро за повечето си служители във Франция и започна да обсъжда подобна мярка и за своите служители в Италия. Междувременно синдикатите в Италия поискаха увеличение на заплатите от 8,4 на сто през 2023 година.

Френският производител Renaultсъобщи през септември, че дава еднократен бонус от 1000 евро за своите служители.

В сектора на търговията на дребно испанската верига Dia съобщи, че ще повиши заплатите на своите служители с 12% през следващите две години. Някои от служителите с по-ниско заплащане ще имат и специални бонуси.

Британската Tesco предвижда да плаща по-рано 25% от заплатите на своите служители, а от началото на годината заплащането беше увеличено с 8%.

От ноември френският търговец Carrefour също увеличава заплатите на своите служители с 2,5%, а за октомври бяха преведени по допълнително 100 евро към заплатите.

Търговецът Marks & Spencer пък съобщи за увеличаване на минималното заплащане на своите служители със 7,4 на сто.

Гигантът за луксозни стоки LVMH съобщи, че ще плати бонус за 27 хил. свои служители във Франция на стойност между 1000 и 1500 евро.

Може би с най-голямо внимание се следят енергийните компании, които реализират огромни печалби на фона на рекордните цени на енергоносителите. Служителите във френската TotalEnergies  поискаха 10% ръст на заплащането и дори се стигна до стачни действия, за да принудят ръководството да изпълни искането. В момента се водят преговори, след като няколко седмици дейността на бензиностанциите на компанията беше нарушена от стачни действия.

Големите европейски банки ще раздават бонуси за своите служители - от 500 евро за работещите в Intesa Sanpoalo до 2500 евро в Unicredit. За работещите в HSBC са предвидени бонуси от 1500 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още