IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От театри до стадиони - Унгария пуска кепенците заради инфлацията

Страната е връхлетяна с пълна сила от високите цени и енергийната криза

14:14 | 29.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Протест в Будапеща. Снимка: Janos Kummer/Getty Images
Протест в Будапеща. Снимка: Janos Kummer/Getty Images

Чисто нови, те символизират любовта на Виктор Орбан към футбола. Изградени под егидата на унгарския премиер, редица стадиони ще трябва вече да угасят светлините заради скочилите цени на тока. 

И не само те. Театри, библиотеки, басейни, прочути балнеокурорти - от ден на ден набъбва списъкът на обектите, които пускат кепенците в тази централноевропейска страна, връхлетяна с пълна сила от инфлацията и енергийната криза, разказва Франс Прес, цитирана от БТА. 

Безпрецедентна ситуация, засягаща най-вече провинцията и посрещана засега с примирение от унгарците.

Табута няма

В град Секешфехервар на 60 километра от Будапеща местният футболен клуб, който играе в първа лига, вече няма достъп до своя стадион. Построен през 2018 г., той може да побере 14 хил. зрители и общината по принцип се гордее с него.

"Табута няма", заявява пред АФП кметът Андраш Чер-Палкович, член на управляващата партия ФИДЕС.

Спортът е свещен в страната на Орбан, въвела амбициозна национална програма за строителство и реновиране на стадиони.

Но и спортът "трябва да даде своята дан", смята 48-годишният шеф на общината, затворил също така музеи и театри.

Сред стохилядното ѝ население "никой не се радва на тези мерки", заради които общината е заприличала на мъртъв град, но хората разбират, "че нямаме избор", добавя той.

"Образованието и здравеопазването, естествено, са приоритет - по-важно е да идеш на лекар, отколкото да гледаш футболен мач", коментира 72-годишният Геза Дели, когото срещнахме на главната улица.

Няма упреци и от страна на играчите, принудени да тренират на по-малки терени по време на зимната пауза. 

Работата на клуба "не е особено засегната от драстичното решение за пестене на енергия", уточни в комюнике "Мол Фехервар".

"Мине ли януари, ще видим какво е положението", изтъква Андраш Чер-Палкович, който е настоял федерацията да изтегля вечерните мачове за по-ранен час, преди да се стъмни. 

Други клубове от върха на футболната структура като "Хонвед" и "Дебрецен" също са останали без стадиони. 

"Тактиката" на Орбан

Унгария се готви за тежка зима и нейният премиер, който обичаше да хвали евтината енергия в страната, е под натиск.

Инфлацията там е сред най-високите в Европейския съюз (21,6 на сто през октомври на годишна база), рецесията дебне, а страната все още чака 14-те милиарда евро от европейските фондове, блокирани заради опасения, свързани с корупцията и състоянието на правовата държава.

Недоволство е все по-видимо по улиците, където учителите протестират срещу мизерните си заплати. Наложените тавани в цените на петрола и основните хранителни продукти водят до недостиг на стоки и горива в магазини и бензиностанции.

Упадък, за който според Виктор Орбан е виновен Брюксел. "Санкциите (срещу Русия, бел. АФП) ни съсипват", крещят плакати, разлепени из цялата страна в рамките на организирано национално допитване.

"Обвиненията валят с пълна сила", заключава Андреа Вираг от аналитичния център "Републикон". По думите ѝ става "ясно, че тактиката на правителството е да хвърля цялата вина върху Европа" - дискурс, който частично дава резултат.

"Проучвания показват, че мнозина вярват на това, което говори ФИДЕС, и се настройват против ЕС", коментира тя.

В Секешфехервар има заводи и това го нарежда сред най-богатите градове в Унгария; ситуацията обаче е различна в други общини, застрашени от фалит.

"Без подкрепа от държавата мнозина няма да могат да си платят сметките. Но каква полза да чакаме чудо, по-добре да вземем нещата в свои ръце", разсъждава Андраш Чер-Палкович.

Директорът на общинския театър Янош Сикаро вече е намерил друго място, където артистите да репетират два месеца, докато сградата стои затворена. 

"Няма да чакаме безнадеждно и да си мислим: "Боже мой, какво ще стане сега?", отсича седемдесетгодишният мъж в пустото театрално фоайе.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: evlogi факт, но трябва да им го повтаряме с нагледни примери... с надеждат да се случи чудо! ... а най интересното е, че даже и в държавите под руски ботуш (демек приятелския списък), хората от типа "възраждане" пак са по зле от нормалните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
До: khao Е то стига да се види списъкът на приятелските на Русия държави и този на неприятелските..Няма нужда от повече доказателства.С рубашките са само мизерници и провалени диктатури...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
khao
преди 1 година
поредното доказателство че колкото си по близък с русия. толкова си по беден... другите държави в ЕС що не затварят стадиони, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
Четете какво става навън и спирайте всички излишни разходи ,покупки ,разхищения ,кредити особено който има ако може да погасява ,а да тегли абсурд в това дето иде ,опичайте си акъла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още