IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските средства за Унгария са в риск след решение на ЕК

Според Комисията Унгария не е успяла да приеме обещаните реформи във върховенството на закона

11:01 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгария не е успяла да приеме обещаните реформи при върховенството на закона, реши Европейската комисия в сряда, което значи, че милиарди евро европейски средства за страната са под заплаха, съобщава Politico.

Решението бе взето, докато Брюксел спори с правителството на Виктор Орбан за отпускането на редовни европейски плащания в размер на 7,5 млрд. евро и на 5,8 млрд. евро от фонда за възстановяване след пандемията – средства, които ЕС временно замрази заради опасения за упадък на демокрацията в Унгария.

Макар че Комисията в сряда препоръча одобрението на плана за възстановяване и развитие на Унгария, беше ясно, че страната няма да получи реално парите, докато не приложи 27 конкретни подобрения по върховенството на закона.

В същото време Комисията заключи, че Унгария не е изпълнила предишен ангажимент да приеме 17 реформи в сферата на върховенството на закона, които са нужни, за да достъпи европейски фондове за 7,5 млрд. евро, които са задържани съгласно механизъм, позволяващ на ЕС да замразява средства при риск от корупция.

Страните от ЕС ще решат дали да приемат, изменят или отхвърлят решението на ЕК до 19 декември.

Ходът е сравнително изненадващ. Миналата седмица се очакваше, че Брюксел и Будапеща ще могат да сключат споразумение по отпускането на парите. Решението от сряда обаче изглежда е малко по-нюансирано – зелена светлина за плана за възстановяване, но без парите, упрек към Унгария, че не е изпълнила предишните си обещания и в крайна сметка пренасочване на темата към страните от ЕС за финално решение.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се срещна с няколко комисари в сряда, за да финализира посоката. Препоръката им ще трябва да бъде официализирана следващата седмица от целия колегиум на комисарите.

В сряда ЕК бе особено критична към новия „орган за почтеност“ в Унгария, поставяйки под въпрос правомощията и независимостта му, както и към напредъка по ангажиментите на Будапеща по отношение на правилата за деклариране на активи и способността да се преразгледа решение на прокурор по това дали се продължава с дело.

Брюксел изложи и нов пакет от 27 реформи, или „супер крайъгълни камъни“, които Унгария трябва да приложи, за да получи своите 5,8 млрд. евро по Плана за възстановяване. Включени в 27-те реформи са предишните 17 ангажимента, които двете страни договориха в предишните си разговори за запазването на фондовете от 7,5 млрд. евро. Други условия включват изпълнението на обещаните съдебни реформи в Унгария, както и приемането на правила за одит и отчетност на европейските фондове.

След като ЕК официално приеме решенията си следващата седмица, от Съвета на ЕС ще зависи дали да ги подкрепи, или да ги отхвърли с квалифицирано мнозинство – което е 55% от страните и 65% от населението на ЕС – което трябва да се случи на среща на финансовите министри.

Точната дата на срещата още не е ясна, тъй като първоначално планираната за 6 декември може да е твърде скоро, за да могат страните да преминат през националните процедури. Затова чешкото председателство на Съвета може да организира нова министерска среща по-късно през декември.

Одобрението на плана на Унгария и свързаните с него средства са жизнено важни за няколко топ приоритета на ЕС, включително спасителен пакет в размера на 18 млрд. евро за Украйна и световна сделка за минимална корпоративна данъчна ставка, които Унгария за момента блокира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още