IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовникът за ЕК тиктака, докато спорът за помощта на Унгария се разширява

ЕК вероятно няма да издаде присъдата си следващата седмица по предложенията по инвестиции и реформи, изпратени от Будапеща

10:42 | 17.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

На Европейския съюз му свършва времето за одобрение на фондовете за възстановяване на Унгария преди ключов краен срок в спора около върховенството на закона, който заплашва да задържи други спешни приоритети, включително помощта за Украйна, предава Bloomberg.

Европейската комисия вероятно няма да издаде присъдата си следващата седмица по предложенията по инвестиции и реформи, изпратени от Будапеща, както се очакваше първоначално, посочват запознати източници. Забавянето се случва въпреки известен напредък, постигнати по адресирането на въпроси, свързани с върховенството на закона и съдебната независимост.

Ако решението наистина остане за след срещата на комисията на 22 ноември, това ще остави много малко време за финансовите министри на ЕС да го оценят преди последната си среща за годината на 6 декември. Европейските правителства трябва да одобрят плана на Унгария до края на годината. В противен случай Будапеща ще изгуби 70% от предварително разпределени средства за възстановяване – потенциална загуба на около 4,1 млрд. евро.

Европейски дипломати казват, че страни членки – включително Нидерландия, Швеция, Финландия и Дания – са показали ясно, че имат нужда от време за правилна оценка на унгарския план и имат национални процедури, които трябва да изпълнят предварително. 

Освен това европейски дипломати предупредиха, че става трудно унгарският план за възстановяване да се отдели от несвързани приоритети, включително нов пакет от 18 млрд. евро за Украйна и предложение за минимална данъчна корпоративна ставка. И двете теми в момента са блокирани от Будапеща.

Очаква се финансовите министри да одобрят средствата за Киев на 6 декември, но забавяне на унгарския план може да отложи доставянето на така нужните средства за украинската хазна след януари, предупреждава един дипломат.

Приоритет е да се одобрят средства за Украйна и Унгария да се съгласи на това, казва дипломатът, отбелязвайки, че Киев не може да си позволи забавяния.

Някои официални представители и дипломати очакват ЕС да подкрепи унгарския план, който ще позволи на правителството на министър-председателя Виктор Орбан в крайна сметка да получи достъп до 5,8 млрд. евро безвъзмездни средства. Това ще изпрати и силен сигнал до финансовите пазари след дълго противопоставяне на европейските партньори по основните права в труден момент за страната.

Одобрението обаче ще предизвика и ответна реакция от критиците на Унгария, особено в Европейския парламент, които казват, че страната продължава да нарушава върховенството на закона.

Унгария има „добра възможност“ да реши споровете с ЕС, заяви началник-кабинетът на Орбан Гергели Гуляс пред репортери в сряда, казвайки, че Комисията може „реалистично“ да реши да прие плана седмицата след следващата.

Икономиката на Унгария е под сериозен натиск заради енергийната криза и ценовите увеличения, а активите на страната са засегнати от несигурността около предоставянето на европейските средства.

Като част от плана за възстановяване ЕС иска Унгария да засили правомощията на Националния съдебен съвет – надзорен орган, който наблюдава съдебната система, включително избирането на съдии. В паралелен процес страната води разговори с ЕК да подобри системата си за обществени поръчки и антикорупция, за да избегне загубата на 7,5 млрд. евро от европейските фондове.

Ерик Мамер, главен говорител на ЕК, заяви, че „не е имало и все още няма официално решение за датата“ и ръководителите на кабинетите на комисарите решават дневния ред за своите срещи.

Чешкото председателство на Съвета на ЕС все още се надява, че финансовите министри могат да дадат одобрението си на 6 декември, но е готово за всички възможности, казва европейски дипломат. Една от алтернативите е да се получи благословията на правителствата чрез видеоконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още