IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Франция ще отчете минирастеж

Според централната банка на Франция страната ще избегне свиване на икономиката си през последното тримесечие на 2022 г. 

09:03 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Брутният вътрешен продукт на Франция би трябвало да нарасне с 0,1% между октомври и декември в сравнение с предходното тримесечие, обясняват от централната банка на страната в месечното си проучване сред около 8500 компании. 

Според проучването икономическата активност напоследък се е повишила, след като през ноември активността във всички сектори се подобри повече от очакваното. Очаква се секторът на услугите отново да нарасне през този месец, докато промишлеността се стабилизира, а в строителството ще има спад. В същото време обаче и проблемите с доставките отслабват. 

Втората по големина икономика в еврозоната след Германия отбеляза ръст от 0,2% през лятното тримесечие. Голяма част от еврозоната е заплашена да изпадне в рецесия заради енергийната криза.

И предното месечно проучване показа, че икономиката на Франция вероятно ще продължи да расте макар и със скромни темпове през последното тримесечие на годината, избягвайки очакваната от икономистите рецесия, която ще скове Европа на фона на задълбочаването на енергийната криза през зимата.  

„Френският кораб издържа на лошото време и дори е малко по-здрав от очакваното“, каза тогава управителят на централната банка Франсоа Вилроа дьо Гало по радио Europe 1. „Но трябва да бъдем изключително бдителни и да съберем екипажа, защото има толкова много несигурност пред нас“, предупреждава обаче той.

„Въпреки много несигурната среда, белязана от сближаването на мащабни външни шокове, активността все още се съпротивлява като цяло", заявяват сега от централната банка. В дългосрочните ѝ прогнози, публикувани през септември, се допускаше, че през последните три месеца на 2022 г. няма да има растеж. 

Оценката е сравнително оптимистична в сравнение със средната прогноза на анализаторите Франция да завърши годината с тримесечен икономически спад от 0,2%. Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global за ноември показва, че рецесията в 19-членната еврозона вече е в ход. Прогнозата за икономиката на Франция на централната банка. Прогнозата за икономиката на Франция на централната банка.

Проучването на френската централна банка също така показа, че затрудненията в предлагането са намалели през миналия месец, достигайки най-ниското ниво в промишлеността и строителството, откакто започна да измерва показателите през май 2021 г.

Все пак очакването на централната банка за въздействието на нарастващите цени на енергията е за по-големи насрещни ветрове в началото на следващата година. 24% от анкетираните бизнес лидери заявяват, че енергийната криза вече оказва значително въздействие върху дейността, а 35% очакват удар през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още