IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон ще изтъкне икономическите последици за ЕС от войната в Украйна при визитата си в САЩ

Френският лидер ще каже на Джо Байдън, че е необходимо по-голямо сътрудничество по въпроси като възпирането на Китай

20:06 | 29.11.22 г. 2
Във Вашингтон френският президент Еманюел Макрон ще има срещи в Белия дом и ще  посети Държавния департамент и Конгреса. Снимка: Andre Malerba/Bloomberg
Във Вашингтон френският президент Еманюел Макрон ще има срещи в Белия дом и ще посети Държавния департамент и Конгреса. Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Еманюел Макрон ще призове Джо Байдън да обръща по-голямо внимание на щетите за икономиката на Европа от войната в Украйна в политическите си решения и ще заяви, че ЕС и САЩ трябва да си сътрудничат повече в управлението на последиците от конфликта и координирането на политиките към Китай, пише Financial Times.

Според „Елисейския дворец“ френският президент ще отправи посланието, когато бъде приет в сряда от Байдън в рамките на тридневно държавно посещение – първото в президентския мандат на Байдън и второто за Макран, след като през 2018 г. той беше поканен от Доналд Тръмп.

Макар че Белият дом и „Елисейският дворец“ подчертаха близките връзки между САЩ и Франция и съгласието си по големите проблеми като войната в Украйна, двете страни твърдят, че се надига икономическо и геополитическо напрежение, което няма да бъде разрешено лесно.

Войната води до по-тежки последици за Европа, отколкото за САЩ заради резкия ръст на цените на енергията, породен от намаляването на руския износ, а представители на ЕС твърдят, че пакетът от зелени субсидии на Байдън на стойност 369 млрд. долара застрашава индустрията на блока.

Макар че нашествието на Русия принуди администрацията на Байдън да насочи отново вниманието си към Европа, САЩ все още смятат парирането на Китай в икономическата надпревара и сигурността за основен стратегически приоритет.

Макрон критикува зеления пакет, известен като Закон за ограничаване на инфлацията, и изрази гнева си заради завишените цени, на които САЩ продават природен газ на Европа. Подобно поведение „не отговаря на правилата на Световната търговска организация и не е приятелско“, заяви Макрон този месец и обеща да постави и двата въпроса при пътуването си.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви в понеделник, че администрацията на Байдън ще обсъди притесненията на Франция заради закона с Макрон. „Искаме да разберем притесненията. Имамe твърдо желание да проведем този разговор и да намерим начин да изгладим притесненията“, допълни той.

„Но това не е игра с нулев резултат… Чистата енергия, това е прилив, който повдига всички кораби, необходимо е да направим колкото се може по-голям преход към икономика с чиста енергия в цял свят. И в това има множество възможности за всички“, добави Кърби.

Макрон отдавна настоява Европа да преследва по-голяма „стратегическа автономия“ в икономиката и сигурността и често предупреждаваше за рисковете от прекаленото разчитане на САЩ, ако те предприемат изолационистки завой.

„Ще кажем на американците, че в настоящия контекст трябва да бъдем по-силни заедно… и макар че не можем да имаме еднакви политики към Китай, необходимо е повторно синхронизиране на политическия ни дневен ред“, заяви представител на „Елисейския дворец“.

На въпрос какво ще се опита да постигне Макрон от гледна точка на закона за ограничаване на инфлацията от името на ЕС представителят отказа да разкрие подробности.

Жерар Аро, френски посланик в САЩ от 2014 г. до 2019 г., отбелязва, че за Макрон ще бъде трудно да постигне голям напредък по закона за ограничаване на инфлацията или цените на енергията, но визитата все пак ще бъде важен дипломатически момент.

„Държавното посещение е свързано с помпозност, но то също така е сигнал, че САЩ гледат на Франция като на ключов партньор в Европа“, коментира той. „След като Великобритания вече не е в ЕС, а Германия е по-съсредоточена върху вътрешната си политика, Макрон е важен събеседник за американците, докато продължават да подкрепят Украйна и в същото време търсят начини за спиране на войната“, допълва Аро.

Дневният ред на Макрон включва срещи в Белия дом, посещения в Държавния департамент и Конгреса и традиционна държавна вечеря.

Ядрената енергия и космическите изследвания ще бъдат изтъкнати като области за по-голямо френско-американско сътрудничество. Макрон ще посети НАСА с вицепрезидента Камала Харис и френски ръководители от ядрената индустрия, включително президента на EDF Люк Ремон, които ще се срещнат с американските си колеги.

Други бизнес лидери като ръководителя на LVMH Бернар Арно, телекомуникационния предприемач Ксавие Ниел, главния изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуяне и корабния магнат Родолф Сааде, който ръководи CMA CGM, също са включени във френската делегация.

Според френски и американски представители Макрон и Байдън ще обсъдят как да управляват бъдещите предизвикателства в Украйна, включително изпращането на допълнителна военна и цивилна помощ и избягването на ескалация с Русия. Двете страни заявиха, че само Киев може да реши дали и кога да преговаря с Москва и са категорични, че суверенитета и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат спазвани.

Усилията на Макрон за запазване на дипломатически канал с руския президент Владимир Путин и с украинския му колега Володимир Зеленски са смятани за полезни от Вашингтон, заяви американски представител.

„Войната в Украйна накара САЩ да погледнат по-сериозно на партньорството между Китай и Русия, затова те искат да го контрират с по-добри съюзи в световен план. Администрацията на Байдън иска Европа да бъде по-силна, а Франция е ключова част от това“, коментира Мая Кандел, специалист по американските въпроси в „Сорбоната“ в Париж.

Срещата се провежда в момент, когато САЩ засилват усилията си да поправят отношенията, след като Франция се разгневи от изключването ѝ от пакта за сигурност Aukus миналата година, насочен към възпирането на китайското влияние в Индо-Тихоокеанския регион. Австралия се отказа от голяма поръчка на подводници от френската Naval Group и вместо това избра произведени в САЩ плавателни съдове като част от пакта, който включва и Великобритания.

Макрон обвини САЩ в предателство и повика френския посланик. Байдън призна на съвместна среща в Рим миналия октомври, че САЩ са действали „тромаво“ в ситуацията.

Никол Башаран, политолог в университета Sciences Po, казва, че спорът е оставил белези в Париж, но двете съюзни страни нямат друг избор освен да се помирят предвид конфликта в Украйна. „По отношение на войната САЩ и Франция следват фундаментално една и съща линия“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007, ама нале като дислоцира Чуждестранният легион към Нигерия и Алжир и кладенците с петрол и газ, Макрон само ще им краде ресурсите и няма да прави референдуми за присъединяване към Франция, щото знаем, че това не е правилно. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Макрон е стъпил на правилната пътека с новите ядрени самолетоносачи на ЕС и с дислоцирането на Чуждестранният легион към Нигерия и Алжир и кладенците с петрол и газ . Трябва им малко европейска демокрация ... Я ердоган как сви перките , Макрон като закара две фрегати със заредени оръдия край Кипър и вдигна две ескадрили Рафали ... Спре да дупчи веднага и отиде да яде пирожки с квас при зануленият ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още