IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Франция най-вероятно ще избегне рецесия през четвъртото тримесечие

Проучване на централната банка на страната хвърля лъч светлина върху втората по големина икономика в Европа, докато икономистите очакват свиване на БВП в региона

14:57 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Франция вероятно ще продължи да расте макар и със скромни темпове през последното тримесечие на годината, избягвайки очакваната от икономистите рецесия, която ще скове Европа на фона на задълбочаването на енергийната криза през зимата, сочи ново проучване на Френската централна банка.

Новото изследване на регулатора, обхващащо 7500 фирми, показва напредък в активността през октомври както в промишлеността, така и в сектора на услугите. Данните отчитат и стабилизиране в сектора на строителството, информира Bloomberg.

Тази тенденция продължава и през ноември, което предполага, че е налице положителен тласък в икономиката на страната през четвъртото тримесечие.

„Френският кораб издържа на лошото време и дори е малко по-здрав от очакваното“, заяви управителят на централната банка Франсоа Вилроа дьо Гало по радио Europe 1 в четвъртък. „Но трябва да бъдем изключително бдителни и да съберем екипажа, защото има толкова много несигурност пред нас“, предупреждава обаче той.

Оценката е сравнително оптимистична в сравнение с тази на икономистите, които очакват рецесията да започне със свиване на френския брутен вътрешен продукт (БВП) с 0,2% през четвъртото тримесечие, според прогнози, цитирани от Bloomberg.

Френските компании отчитат продължават ръст в активността. Източник: Централната банка на Франция/Bloomberg Френските компании отчитат продължават ръст в активността. Източник: Централната банка на Франция/Bloomberg

Дьо Гало посочва, че проучването подкрепя очакванията, че френската икономика няма да претърпи т.нар. „твърдо приземяване“. Според него всичко това подсказва, че няма причина „да бъдем по-негативни по отношение на перспективите“, отколкото е оценката на регулатора от септемврийските прогнози. Тогава централната банка предостави набор от възможности за 2023 г., обхващащи свиване на икономиката от 0,5% до разширяване в размер на 0,8%.

Проучването също показа, че инфлационният натиск може да започне да отслабва, тъй като делът на ръководителите на компаниите, които планират да повишат цените, се свива през октомври и се очаква отново да спадне за индустриалния сектор през ноември.

Все пак централната банка изрази предпазливост, тъй като нов въпрос в месечното проучване показа, че компаниите очакват въздействието на енергийната криза върху дейността им да се засили през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още