IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на щатската икономика се оказа по-висок – с 3,2%

Силният пазар на труда и нарастването на заплатите подкрепиха разходите на домакинствата

19:47 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през третото тримесечие бе коригиран към повишение до 3,2 на сто на годишна основа. Това се посочва в третата и последна оценка, публикувана от търговското министерство и цитирана от Bloomberg. 

Първата оценка залагаше на растеж от 2,6% и вече вече бе коригирана към повишение до 2,9 на сто. 

БВП се е свил през първите две тримесечия на годината, намалявайки с 1,6 на сто, а след това с 0,6 на сто съответно. Увеличението на БВП - продукцията на икономиката в стоки и услуги - бележи връщане към растеж след двата последователни спада през тримесечията януари-март и април-юни.

Потребителските разходи бяха ревизирани значително нагоре, като в последния доклад се повишават с 2,3% спрямо 1,7% в по-ранната оценка и отразяват по-големите разходи за услуги. Данните подчертават как въпреки повишаващите се лихвени проценти и бързата инфлация потребителското и бизнес търсенето остават стабилни. Силният пазар на труда и нарастването на заплатите подкрепиха разходите на домакинствата, но не е ясно дали американците ще могат да запазят тази динамика на разходите и през 2023 г.

Инвестициите в недвижими имоти обаче са се сринали с годишен темп от 27,1 на сто заради по-високите лихви по ипотеките. Днешните данни за БВП, оповестени от търговското министерство, са третата и последна оценка за тримесечието от юли до септември.

Същевременно ключовият измерител на инфлацията - ценовият индекс на разходите за лично потребление, изключващ храните и енергията - се повиши на годишна база с 4,7% през третото тримесечие, което е леко увеличение спрямо предходната оценка. Месечните данни за ноември ще бъдат публикувани в петък.

Друг ключов официален измерител на активността - известен като брутен вътрешен доход - нарасна с 0,8%. Когато се осредни с БВП - показател, който се следи отблизо от тези, които определят времето на рецесиите, той се повиши с 2%. 

Все пак много икономисти очакват икономиката да се забави и вероятно да потъне в рецесия идната година под натиска на по-високите лихви на Фед в опит да се овладее инфлацията, която по-рано през годината достигна до невиждани от 80-те години на миналия век стойности.

Анализатори, участвали в проучването на Фед за Филаделфия, очакват икономиката да нарасне през последните три месеца на годината, но с по-бавен темп от 1 на сто на годишна основа, добавя БТА. 

Инфлацията, която 40 години не бе проблем за американската икономика, се завърна през пролетта на 2021 година, припомня AP. Основна причина за това е неочаквано силното възстановяване от рецесията заради коронавируса, подхранвано от мащабни правителствени стимули. УФР се забави да признае сериозността на проблема с инфлацията и започна агресивното повишение на лихвите през март.

Пазарът на труда е останал устойчив, оказвайки натиск върху заплатите и цените. Работодателите са добавили 392 000 работни места по-рано този месец, а безработицата е 3,7 на сто, което е малко под най-ниското ниво от половин век. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още