IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ могат да станат водещ износител на петрол през 2023 г.

Има обаче вероятност страната да започне да внася нефт, ако вътрешното потребление продължи да расте

21:01 | 19.12.22 г. 6
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

САЩ се превърнаха в глобален износител на суров петрол през последните няколко години, но износът не е надвишавал вноса от Втората световна война насам. Това може да се промени през следващата година, пише Ройтерс.

Продажбите на суров петрол от САЩ за други страни възлизат на рекордните 3,4 млн. барела дневно, а на горива са около 3 млн. барела дневно, посочва агенцията.

САЩ са и водещ износител на втечнен природен газ (LNG), за износа на който се очаква растежът да се ускори през следващите години.

САЩ консумират 20 млн. барела суров петрол на ден – най-голямата консумация в света, а производството никога не е надвишавало 13 млн. барела дневно. Доскоро идеята, че страната може да се превърне във вносител на въглеводороди, изглеждаше абсурдна.

Миналия месец данните на правителството на САЩ показаха, че нетният внос на суров петрол в САЩ е спаднал до 1,1 млн. барела на ден – най-ниско ниво откакто се води статистика (2001 г.). Това е рязък спад в сравнение с преди пет години, когато САЩ внесоха повече от 7 млн. барела дневно.

Факторите, които променят това уравнение тази година, включват санкциите, накърняващи износа на петрол и природен газ от Русия след нахлуването в Украйна, както и масовото освобождаване на петрол от резервите за спешни случаи от страна на Вашингтон в опит да бъдат овладени цените на горивата.

„Руската инвазия в Украйна стимулира новото търсене на енергоизточници от САЩ и трябва да тласне износа на петрол над вноса в края на следващата година, ако приемем, че добивът от шисти се ускори“, коментира Рохит Раход, пазарен анализатор в енергийната изследователска компания Vortexa.

За да станат нетен износител на суров петрол, САЩ трябва или да увеличат производството, или да ограничат потреблението. Търсенето на петрол в САЩ се очаква да нарасне с 0,7% до 20,51 млн. барела на ден през следващата година, което означава, че производството ще трябва да нарасне, за да го удовлетвори.

САЩ вече са водещ производител на петрол в света, като изпреварват и Саудитска Арабия, и Русия. Шистовите полета в САЩ застаряват и ръстът на производството тази година е бавен. Общият добив трябва да достигне рекордните 12,34 млн. барела дневно догодина и то само ако цените са достатъчно високи, за да насърчат изпомпването.

Европейските рафинерии повишиха вноса от САЩ, за да компенсират загубата на руския петрол, а с по-големите отстъпки на американския суров петрол спрямо глобалните показатели азиатските рафинерии увеличиха покупките до 1,75 млн. барела дневно, коментират от компанията за данни Kpler.

Операторите на експортни терминали бързат да увеличат капацитета си, за да обслужват по-добре гигантските танкери, които могат да превозват повече от 2 млн. барела петрол.

„Русия се оказа ненадежден доставчик“, коментира Шон Стробридж, главен изпълнителен директор на най-голямото съоръжение за износ на петрол в САЩ, пристанището на Корпус Кристи. „Това наистина създава чудесна възможност за американските производители и американските енергоизточници“, допълва той.

Пристанището може да увеличи износа със 100 хил. барела дневно през следващата година, казва още Стробридж. През последното тримесечие на тази година са направени рекордни доставки от 2,2 млн. барела дневно.

Анализатори казват, че нетният износ може да намалее, ако много страни по света изпаднат в рецесия, което ще възпрепятства търсенето, както и ако по-нататъшното облекчаване на санкциите върху венецуелския суров петрол увеличи доставките от латиноамериканската страна.

САЩ станаха най-големият износител на втечнен природен газ в света през първата половина на 2022 г., като изпревариха Катар и Австралия, заради търсенето от Европа и растящите цени. Износът на втечнен природен газ вероятно ще продължи да нараства през 2023 г., тъй като Европа ще се опита да запълни изчерпаните си запаси тази зима.

Износът на продукти от рафиниране е спаднал поради затваряне на заводи и по-ниско потребителско търсене. САЩ са изнесли средно 3,1 млн. барела дневно горива до септември т.г., показват данните на EIA. Това е спад в сравнение със същия период на предпандемичната 2019 г., когато са изнесени 3,2 млн. барела на ден.

Едно изключение от това е дизелът – износът нараства до тригодишен връх през юли от 1,3 млн. барела на ден, показват данните на Kpler. Влизането в сила на европейската забрана за внос на руски горива в ЕС увеличи до средно 330 хил. барела дневно средно на доставките на дизелово гориво през първите 15 дни на декември. Това е над пет пъти повече от средната месечна стойност досега тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още