IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва още анализира как да отговори на тавана на цената на петрола

Цената на газа ще е една от темите по време на визитата на руския президент в Беларус

17:15 | 19.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Има някои предложения, които вече са написани на хартия, но се обсъждат и допълнителни идеи относно отговора на Русия на тавана на цената на петрол, наложен от Запада. Това коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти в Москва, пише ТАСС.

Преди дни руски медии коментираха, че Кремъл обсъжда три опции, включително и забрана за търговия с петрол за всички страни, които се съобразяват с тавана на цената на петрола. Сега Песков потвърждава, че процедурата е реално приключена, но се доуточняват мерките, които в най-пълна степен ще отговарят на руските интереси.

На 5 декември страните от Г-7, ЕС и Австралия решиха да наложат ограничение върху цената на петрола в размер на 60 долара за барел. Мярката означава, че компании, предлагащи различни услуги - логистични, застрахователни и финансови, няма да могат да обслужват доставки над този таван или рискуват санкции. В момента, в който ограничението беше въведено, руският петрол се търгуваше на ниво от около 67-68 долара за барел.

Оттогава обаче петролните пазари са много волатилни на фона на опасенията за намаляване на търсенето в Китай. В петък (16 декември) цената на петрола падна с повече от 2 долара за барел, а днес (19 декември) тенденцията е обратна - цената се повишава с 2 долара за барел, но засега европейският сорт Brent е с цена под 80 долара за барел. Руският сорт "Уралс" се търгува с голяма отстъпка, или около 55 долара за барел.

По време на брифинга Песков коментира и визитата на руския президент Владимир Путин в Беларус. Според официалното съобщение на сайта на руското президентство Путин и неговият колега Александър Лукашенко ще объдят ключови въпроси от бъдещото развитие на отношенията между двете държави, стратегическото партньорство и съюзничество, както и актуални международни и актуални теми.

Песков обаче нарече "абсолютно глупави, неоснователни измислици" публикациите, че двамата ще дискутират включването на Беларус във войната в Украйна.

"С Беларус имаме най-напреднал режим на интеграция на нашите двустранни отношения. Никой никого не принуждава, всеки прави стъпки, които най-добре отговарят на интересите на нашите народи и на интересите на нашата държава съюзник", каза още говорителят на Кремъл.

Според военни анализатори Москва се готви за подновяване на офанзивата и се нуждае от сътрудничеството на Минск. От Института за изучаване на войната (ISW) смятат, че вероятността армията на Беларус да се включи директно е малка, но не изключват различни форми на сътрудничество - подготовка на военни, територия за провеждане на атаки, споделяне на въоръжение и т.н.

Според Песков двамата лидери ще обсъдят различни теми, включително и цената на природния газ за Беларус. Той нарече "теории на конспирациите", че Путин ще изтъргува намаление на цената на газа срещу отстъпки.

ТАСС припомня, че двете страни още не са подписали договорите за доставка на газ през 2023 година. През 2022 година Минск плащаше по 128 долара за 1000 куб. метра газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още