IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И във Франция инфлацията изненадващо се забавя - до 6,7%

След като достигна най-високата си стойност през ноември, противно на очакванията, поскъпването се укротява

11:35 | 04.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Във Франция възходящата тенденция на цените неочаквано е отслабнала в края на годината. Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), изчислени според европейските стандарти, са били с 6,7% по-високи през декември спрямо година по-рано, както обяви статистическата служба Insee в сряда след първата си оценка, цитирана от Ройтерс.

През ноември инфлацията достигна 7,1%, което е най-високото ниво от присъединяването на Франция към еврозоната. Експертите очакваха инфлацията да се ускори до 7,3% през декември. На месечна база потребителските цени са спаднали с 0,1%.

Според Insee по-слабото нарастване на издръжката на живот се дължи на по-слабо динамичните цени на енергията и на разходите за услуги.

Ден по-рано за по-силно от очакваното забавяне на инфлацията съобщи и Германия.

Министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер заяви пред радио France Inter, че през 2023 г. инфлацията ще се забави. Преди това той бе споменал, че инфлацията ще остане висока до средата на годината, след което ще започне да спада.

В краткосрочен план цените на енергията вероятно ще увеличат инфлационния натиск през януари, тъй като регулираните цени на газа и електроенергията се повишиха с 15% в началото на годината. 

„Въпреки това благоприятните промени в цените на енергията предполагат, че може би има светлина в края на тунела", каза икономистът Силвен Берсинже от консултантската компания Asteres.

Макар че досега Франция поддържаше инфлация на по-ниско ниво от тази в други страни от ЕС благодарение на ограниченото увеличение на регулираните цени на газа и електроенергията, ударът по покупателната способност на потребителите все пак подкопава доверието на домакинствата.

В отделен доклад от сряда INSEE съобщи, че индексът на потребителското доверие е спаднал незначително през миналия месец от 83 пункта през ноември до 82 пункта, което е доста под дългосрочната средна стойност от 100.

Месечното проучване на INSEE показва, че загрижеността на домакинствата за безработицата, бюджета им и инфлацията се увеличава, но намаляващата покупателна способност предизвиква и социално напрежение.

Антиправителственото движение на „жълтите жилетки", което до голяма степен е в затишие след мащабните улични протести с насилие в края на 2018 г., планира да проведе демонстрация в Париж в събота. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още