IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забавя изненадващо силно до 8,6%

Въпреки това много икономисти предполагат, че инфлационният натиск ще остане висок и през 2023 г.

15:46 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hendrik Schmidt/Deutsche Presse-Agentur GmbH/dpa
Снимка: Hendrik Schmidt/Deutsche Presse-Agentur GmbH/dpa

Инфлацията в Германия се е забавила значително през декември в сравнение с предходния месец. Потребителските цени са се повишили с 8,6% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба във вторник въз основа на предварителна оценка. През ноември инфлацията все още бе 10,0%. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха за декември ниво от 9,0%.

Според органа годишната инфлация през 2022 г. е нараснала до 7,9%. За да открием подобна висока стойност, трябва да се върнем далеч назад: през 1951 г. в тогавашната Федерална република е отчетена инфлация от 7,6%. С течение на времето обаче методът на изчисление беше променен. Дори в обединена Германия никога не е имало толкова висока инфлация, както през 2022 г. През 2021 г. потребителските цени в Германия се повишиха средно с 3,1%.

По данни на регионалните статистически служби еднократната извънредна помощ за потребителите на газ и централно отопление също се е усетила в края на годината. Разходите за декемврийската такса се поемат от федералното правителство.

Германската държава се опитва да облекчи предприятията и потребителите с помощи за милиарди евро. През текущата година ценовите тавани за електроенергията и природния газ имат за цел да смекчат последиците от увеличените разходи за домакинствата и предприятията. Икономистите предполагат, че това ще намали ръста на инфлацията през 2023 г. За цените обаче не се очертава бързо облекчение: „Инфлацията е висока и ще намалява само постепенно", заяви неотдавна председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел.

Новите данни вероятно ще подхранят дебата за това дали инфлацията е достигнала своя връх. Наскоро обаче председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард попари тези надежди за еврозоната. Тя подчерта, че е вероятно инфлацията отново да се ускори през януари и февруари.

От лятото на 2022 г. ЕЦБ се опитва да ограничи инфлацията в еврозоната с повишаване на лихвените проценти. Причината е, че когато кредитите станат по-скъпи, това забавя търсенето и по този начин може да противодейства на високите темпове на инфлация. В същото време обаче по-високите лихвени проценти са бреме за икономиката, която вече е отслабена от последиците от войната. След четири поредни повишения на лихвените проценти през изминалата година и основен лихвен процент от 2,5% ЕЦБ все още не вижда края на усилията си за борба с рекордно високата инфлация, както даде да се разбере Лагард след последното заседание на централната банка през 2022 г. в средата на декември: „Имаме да извървим още дълъг път“, каза тя. 

Много икономисти очакват инфлационният натиск да остане висок и през 2023 г. Ето защо ЕЦБ е изправена пред противоречиви дебати относно нивото, до което все още ще повишава лихвените проценти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още