IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Украйна се стабилизира през декември 

Прекъсвания на електрозахранването увеличиха разходите на предприятията, но също така ограничиха потребителското търсене

20:17 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Чейнджбюро в Лвов. Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg
Чейнджбюро в Лвов. Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

Инфлацията в Украйна се стабилизира през миналия месец, тъй като търговците на дребно намалиха цените на бързо развалящите се стоки, след като руските атаки срещу електропреносната мрежа в страната предизвикаха опасения, че основните храни ще се развалят. 

През декември потребителските цени се повишиха с 26,6% спрямо година по-рано, съобщи Държавната статистическа служба във вторник. Резултатът беше под прогнозата от 27,4%, направена в проучване на Bloomberg. По-добрата от очакваното реколта от зеленчуци и плодове през миналата есен също помогна, заяви централната банка в изявление за агенцията.

Въпреки че от ноември насам инфлацията се ускори до шестгодишен връх, тя остана под прогнозата на централната банка за ниво от 28%. Според централната банка сред движещите сили за трендовете са били търговците на дребно, които намалиха цените на бързо развалящи се стоки като месото заради по-ниското търсене и опасенията, че продължителни прекъсвания на електрозахранването ще унищожат доставките на храни.  

„Предлагането на избрани основни хранителни продукти се увеличи временно поради прекъсванията в електроснабдяването, а производителите и търговците на дребно бавно прехвърляха разходите за автономно оборудване за производство на електроенергия на крайните потребители", заяви Елена Билан, главен икономист в Dragon Capital. „Това предполага, че инфлационният натиск ще остане силен в началото на 2023 г.“. 

Според прогнозите на централната банка инфлацията ще се понижи до 20,8% през следващата година. Банкерите ще преразгледат тези свои оценки по-късно този месец, когато ще се срещнат за ново решение за лихвените проценти.

Растежът на цените се повиши рязко след наредената от руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г. инвазия, което понижи курса на гривната спрямо долара и накара централната банка да подкрепи държавния бюджет. От средата на лятото насам обаче инфлацията се ускори по-бавно от очакваното след спешното повишаване на лихвените проценти и други мерки за затягане на паричната политика.  Прогноза за развитието на инфлацията в Украйна. Графика: Bloomberg Прогноза за развитието на инфлацията в Украйна. Графика: Bloomberg

През октомври Русия започна умишлено да обстрелва енергийната инфраструктура на Украйна, за да потопи страната в мрак. Последвалите прекъсвания на електрозахранването увеличиха разходите на предприятията, но също така ограничиха потребителското търсене.

Междувременно също днес стана ясно, че Украйна очаква свиване на бюджетния дефицит през 2023 г., става ясно от данни, предоставени от финансовия министър Серхий Марченко. Според тях бюджетният дефицит ще намалее до 3,5 млрд. долара месечно от 5 млрд. долара през 2022 г. Това се дължи на подобрената събираемост на данъците в последните месеци и свиване на разходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още