IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще вземат ли чужди играчи част от пазарния дял на българските е-търговци?

Българските онлайн търговци са конкурентни и трябва да бъдат по-уверени, смята Светлозар Димитров от euShipments

22:02 | 18.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Българските онлайн търговци са конкурентни, може би им трябва повече увереност и хъс да излязат на международните пазари. Нека го правят по-често, защото международните играчи идват и отварят България като нов пазар и ще вземат процент от техния пазарен дял. Този коментар за развитието на електронната търговия направи в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Светлозар Димитров, съосновател и изпълнителен директор на euShipments.

„Ако успеем да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г., това ще помогне на всички логистици в България да са доста по-конкурентни спрямо аналогови логистични компании в Европа предвид планираното оптимизиране на транзитните времена за преминаване на граничните контролно-пропусквателни пунктове“, смята мениджърът.

Димитров коментира придобиването от euShipments на 60-процентен дял от хърватската Pick&Pack. Той отбеляза, че това е една от първите планирани сделки, които компанията реализира, като очакваните ползи са по-голям контрол над доставките и възможност да се оптимизират транзитните времена, качеството и цените.

„Изключително голяма разлика има за една компания като нашата да оперира с местен подизпълнител и с дружество, което е част от групата“, посочи гостът.

Според него за клиентите сделката ще доведе до „моментално повишаване на конкурентоспособността чрез повишаване на продажбите на редица пазари.

Ще има ли забавяне в темпа на растеж на онлайн търговията на фона на прогнозите за рецесия и влошаване на финансовото състояние на домакинствата? Има ли опция euShipments да набере капитал от Българска фондова борса?

Повече по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още