IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчиците на платежни услуги ще подават в НАП данни за трансгранични плащания към е-търговци

Целта е да се противодейства на измамите с ДДС при онлайн продажбите и да бъдат идентифицирани продавачите в интернет

14:33 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нови правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични плащания, свързани с електронната търговия и въвеждането на някои изисквания за доставчиците на платежни услуги, влизат в сила от 1 януари 2024 г., съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Целта е да се противодейства на измамите с ДДС при онлайн продажбите и да бъдат идентифицирани продавачите в интернет.

От началото на 2024 г. доставчиците на платежни услуги, като банки, дружества за парични преводи, някои платформи за онлайн търговия и други, ще са задължени да отчитат в НАП обработените от тях трансгранични плащания към търговци. За целта тези посредници ще трябва да водят регистри на плащанията, които минават през тях, както и на получателите на преводите. Доставчиците на платежни услуги ще подават данни за продавачите, които са получили 25 или повече трансгранични плащания за три месеца.

Събраните от приходната агенция данни ще бъдат изпращани към Централната електронна система с информация за плащанията (CESOP), където ще бъдат обработвани и съхранявани. Данните за трансграничните плащания ще се отчитат на всеки три месеца, като информация за тях ще се подава в месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят. Първото отчитане е за периода януари-март 2024 г. и следва да се направи от 1 до 30 април 2024 г.

Европейската комисия е публикувала на сайта си Насоки за отчитане на платежни данни от доставчици на платежни услуги и предаване към Централната електронна система с информация за плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още