IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Китай е силно зависим от западния внос 

Зависимостта на Пекин е особено висока в областта на аерокосмическите технологии, автомобилите и фармацевтичните продукти

13:04 | 06.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Kитайската икономика е силно зависима от вноса от Запада. За Народната република е трудно да замени вноса на храни, някои суровини, лекарства, автомобили и самолети, се посочва в доклад на близкия до германските работодателски организации Институт за германска икономика в Кьолн (IW). Според цитирания от DPA анализ Китай се нуждае от Запада, особено за технологични продукти. „И двете страни - Китай и Западът - са зависими една от друга“, заключават експертите. 

Една трета от китайския внос на полупроводници идва от Запада, както е изчислил институтът за 2021 г. Друга една трета идва от Тайван. „Замяната на най-модерните чипове в частност вероятно ще остане трудна", заключават авторите по отношение на евентуален конфликт между Китай и Тайван. Напоследък напрежението със съседната държава се увеличи. Три четвърти от машините за производство на чипове в Китай идват от Запада, подчертава институтът.

В неделя Китайското народно събрание се събра в Пекин за годишното си заседание. Наред с други неща, правителството представи целта си за растеж от около пет процента за тази година и обяви нови икономически политики. В речта си ръководителят на правителството Ли Къцян също така повтори искането за „обединение" на демократично управлявания Тайван с комунистическата Народна република. Опасенията за нападение срещу Тайван и за нарушаване на човешките права в Китай предизвикаха дебат в Германия и други западни страни относно икономическата зависимост от Китай и възможностите за политически действия.

Според данните половината от китайския внос на стойност 1,25 трлн. евро е от западни доставчици. Според проучването зависимостта е особено висока в областта на аерокосмическите технологии, автомобилите и фармацевтичните продукти, където делът на западния внос във всеки един от случаите надхвърля 90%. При рудата, месото и зърното страната внася многократно повече, отколкото изнася.

„В случай на конфликт Западът би могъл да използва тези зависимости, за да окаже натиск върху китайската икономика чрез санкции", заявява институтът, описвайки потенциала на икономическата заплаха. Китай е осъзнал това и се опитва да пренасочи вноса към трети страни, например от Африка или Югоизточна Азия. Освен това правителството работи за създаване на технологии и ноу-хау в собствената си страна. „Ако Китай действително планира инвазия в Тайван, Западът ще бъде значително засегнат от - тогава вероятни - реципрочни санкции", се казва в доклада. „Но поради значителната си позиция на доставчик на важни стоки за Китай той в никакъв случай не би бил неспособен да действа“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още