IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай си постави скромна цел за растеж, но увеличи разходите за отбрана

Пекин трябва да се стреми към мирно обединение с Тайван, заяви отиващият си китайски премиер Ли Къцян при откриването на ежегодната сесия на парламента

10:09 | 05.03.23 г. 6
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Китай си постави скромна цел за икономически растеж тази година от около 5% в началото на ежегодната сесия на Общокитайското събрание на народните представители, което трябва да одобри най-големите промени в управлението на страната от десет години насам, предава Ройтерс.

Икономиката отбеляза едно от най-слабите си представяния от десетилетия миналата година, когато брутният вътрешен продукт нарасна само с 3%, подложен на натиск от три години на контрол заради COVID, криза в големия имотен сектор и ограничителни мерки срещу частното предприемачество.

В доклада за работата си отиващият си премиер Ли Къцян подчерта необходимостта от икономическа стабилност и разширяване на потреблението, като постави цел за създаване на около 12 млн. работни места в градовете тази година, над целта от най-малко 11 млн. работни места за миналата година. Той предупреди, че остават рискове в имотния сектор.

Ли определи цел за бюджетния дефицит от 3% от БВП, повече отколкото миналогодишната цел за около 2,8%.

„Инфлацията в света остава висока, растежът на световната икономика и търговия губи пара, а външните опити за потискане и сдържане на Китай ескалират“, заяви Ли в изказването си при откриването на сесията на парламента, която ще продължи до 13 март. Китайският президент Си Дзинпин открива сесията на Общокитайското събрание на народните представители в Голямата зала на народа в Пекин. Снимка: EPA/БГНЕС Китайският президент Си Дзинпин открива сесията на Общокитайското събрание на народните представители в Голямата зала на народа в Пекин. Снимка: EPA/БГНЕС

„У дома основите за стабилен растеж трябва да бъдат заздравени, недостатъчното търсене остава ясно изразен проблем, а очакванията на частните инвеститори и на бизнеса са нестабилни“, изтъкна той.

Целта за растежа тази година е в долния край на очакванията, анкетирани от Ройтерс източници смятаха, че тя може да достигне 6%. Целта е по-малка и в сравнение с миналата година, когато беше около 5,5%.

Според Алфредо Монтуфар-Хелу, ръководител на Китайския център в Конферентния борд в Пекин, поставянето на по-висока цел за растеж щеше да изисква огромни стимули и „да задълбочи структурните дисбаланси, с които Китай се опитва да се справи, за да постигне дългосрочните си цели за развитие“.

По-ниска цел е по-постижима и „признава, че китайската икономика ще трябва да се справя със значителни насрещни ветрове тази година“, допълва той.

Държавният плановик съобщи, че цели повишаване на доходите на бедните и преминаване на повече хора в средната класа. Плановикът обяви мерки за стимулиране на потреблението, но не и директни разходи като парични помощи.

За да подкрепи растежа, правителството планира да се придържа към обичайния си подход с разходи за инфраструктура, повишаване на финансирането на големи проекти с 3,8 трлн. юана (550 млрд. долара) в специални местни държавни облигации, ръст спрямо 3,65 трлн. юана миналата година.

67-годишният Ли и още няколко по-реформаторски ориентирани държавни ръководители ще се оттеглят по време на конгреса, давайки път на лоялни на президента Си Дзинпин политици, който заздрави още повече хватката си върху властта, когато си осигури безпрецедентен трети мандат на Конгреса на Комунистическата партия през октомври м. г.

На сесията на парламента бившият партиен лидер в Шанхай, 63-годишният Ли Цян, дългогодишен съюзник на Си, се очаква да бъде утвърден за премиер със задачата да съживи втората по големина икономика в света.

Парламентът ще обсъди също плановете на Си за „интензивна“ и „обхватна“ реорганизация на държавните структури и структурите на Комунистическата партия, съобщиха във вторник държавните медии. Анализаторите очакват още по-голямо задълбочаване на проникването на Комунистическата партия в държавните органи.

Увеличаване на бюджета за отбрана

Ли заяви, че въоръжените сили на Китай трябва да посветят по-голяма енергия на обучението в бойни условия и да повишат бойната си готовност. Бюджетът включва ръст със 7,2% на разходите за отбрана тази година, малко по-голямо увеличение спрямо миналата година, когато то достигна 7,1% и отново надмина очаквания ръст на БВП.

За Тайван Ли възприе умерен тон, като заяви, че Китай трябва да насърчава мирно развитие на отношенията с Тайпе и да постигне напредък в процеса по „мирно обединение“ на Китай, но също така да предприеме решителни стъпки против независимост на Тайван. Делегати присъстват на откриващата сесия на Общокитайското събрание на народните представители, което продължава до 13 март. Снимка: EPA/БГНЕС Делегати присъстват на откриващата сесия на Общокитайското събрание на народните представители, което продължава до 13 март. Снимка: EPA/БГНЕС

Пекин е изправен пред множество предизвикателства, включително все по-обтегнатите отношения със САЩ, които се опитват да блокират достъпа му до модерни технологии, и влошаване на демографските перспективи със спад на раждаемостта и на населението миналата година за първи път от годината на глада през 1961 г.

Китай планира да намали помощите при раждане на дете и разходите за отглеждане на деца и образование и ще реагира активно на застаряващото население и спада на раждаемостта, съобщи държавният плановик в доклад за работата си, публикуван в неделя.

Общокитайското събрание на народните представители започна в мъглив ден при засилени мерки за сигурност в китайската столица. 2948 делегати се събраха в Голямата зала на народа в западната част на площад Тянанмън.

По време на сесията китайският парламент ще гласува план за реформиране на институциите при Държавния съвет или кабинета и ще реши какъв да е съставът на новото правителство за следващите пет години, сочи дневният ред.

Това е първото заседание на парламента, след като Китай неочаквано отмени политиката си за нулев COVID през декември след рядко срещани национални протести. С изключение на скъсените заради пандемията заседания в предходните три години тазгодишната сесия ще бъде най-кратката от поне 40 години насам, съобщава блогът NPC Observer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 05.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... ?! ... къде тук съм споменал нещо за рашибозука ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: Achtung...хаха ... точно ... ръст е , а не краен % ... !! ... който не си е изпил кафето сутрин такива ги дроби ... е те така ви искам копейкопоклонниците , наблюдателни и взискателни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
Achtung
преди 1 година
До: zelka007Няма 8% от БВП за военните, пак прочети статията може да схванеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Зелков, извънреден труд ли трупаш пак. Вземай розови хапчета за тая фобия и стига писа под всяка тема за рашките. Сало ти и онова другото недоразумение Кхао не разбрахте, че рашките няма да отстъпят в тази битка. Успокой се малко и пий редовно лекарствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
doba
преди 1 година
Гредам всички са с маски на снимката :) Страх лозе пази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
е тва е парламент , една сесия на година за по седмица , нема като в ЕС и УСАто , целогодишно да си дърдорят ... :))) ... тукашните копейкопоклонници са във възторг вероятно , 8% военен бюджет от БВПто ... и нашият е редно да иде натам , щом чайниците орязват детски надбавки и пенции , трябва да следваме светлият пример на поднебесната ... нали друзя антиваксъре-газовици ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още