IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на азиатските фабрики е в застой, но Китай носи надежди

През февруари производствената дейност в народната република се е разширила с най-бързия си темп от повече от десетилетие

07:40 | 01.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производствената активност във фабриките из Азия е в застой през февруари с изключение на Китай, след като забавящото се търсене в световен мащаб, упорито високата инфлация и последиците от повишенията на лихвените проценти натежаха върху икономиките в региона, показват данни, цитирани от Ройтерс.

Възстановяването на инерцията в Китай след отпадането на строгите анти-COVID политики в края на миналата година носи надежди за по-леко забавяне на световната икономика, докато Федералният резерв на САЩ (Фед) запазва курса си на лихвени повишения за по-дълъг период.

През февруари производствената дейност в Китай се е разширила с най-бързия си темп от повече от десетилетие, сочи официалният държавен индекс, а проучване на частния сектор също показва повишаване на активността за първи път от седем месеца.

Индексът на мениджърите по покупките в производството (PMI) в Китай е нараснал до 52,6 пункта от 50,1 през януари, отчитат от Националното статистическо бюро. Границата от 50 пункта разделя разширяването и свиването на дейността. Данните надхвърлят значително прогнозата на анализаторите за 50,5 пункта и са най-високата стойност от април 2012 г.

Глобалните пазари приветстваха голямата изненада от индекса, като азиатските акции и австралийският долар обърнаха по-ранната тенденция към спад, а офшорният юан и петролът поскъпнаха, след като оптимизмът сред инвеститорите за икономическите перспективи на народната република се покачи.

Производствената активност в Китай се разширила с най-бързия си темп от повече от десетилетие. Графика: Ройтерс Производствената активност в Китай се разширила с най-бързия си темп от повече от десетилетие. Графика: Ройтерс  

В Индия и Австралия обаче се наблюдава забавяне на икономическия растеж през тримесечието до декември, а износът на Южна Корея спадна през февруари за пети пореден месец, разкривайки проблемите, които забавянето на световното търсене причинява на производителите в региона.

По-слабите данни за региона подчертават предизвикателството, пред което са изправени азиатските централни банкери в задачата си да обуздаят инфлацията с по-високи лихвени проценти, без да възпират икономическото възстановяване, вече поставено пред натиск от глобалното икономическо забавяне, казват анализатори.

„Отвъдморските икономики показват по-силни признаци на забавяне“, тъй като ефектът от бързите повишения на лихвените проценти започва да се проявява в много страни, коментира Джунко Накагава, член на борда на Японската централна банка (Bank of Japan).

Възстановяващата се китайска икономика може да не е достатъчна, за да компенсира насрещните ветрове, идващи от слабото търсене на чипове и ограниченията в предлагането в зависими от износа икономики като японската.

Окончателният индекс на производствената активност (PMI) на японската банка au Jibun Bank се понижи до 47,7 пункта през февруари от 48,9 през януари, падайки с най-резкия си темп от повече от две години. Слабият резултат идва след данни, показващи голям спад на фабричната активност в Япония през януари поради спад на производството на автомобили и полупроводници. Това поставя под съмнение оценката на Японската централна банка, че икономиката е на път към стабилно възстановяване.

Фабричната активност е продължила да се свива в Тайван и Малайзия през февруари, а във Филипините се е разширила с по-бавни темпове, отколкото през януари, сочат още данните.

Отделни проучвания показват, че износът на Южна Корея е спаднал със 7,5% през февруари спрямо година по-рано, отбелязвайки пети пореден месец на спад, отчасти поради спад в износа на полупроводници.

Централните банкери се надяват, че повторното отваряне на Китай след отпадането на ограниченията заради COVID-19 и устойчивостта, наблюдавана досега в икономиките на САЩ и Европа, ще подкрепят глобалния растеж тази година.

Миналия месец Международният валутен фонд (МВФ) повиши леко прогнозата си за растежа на световната икономика през 2023 г. поради „изненадващо устойчивото“ търсене в САЩ и Европа, облекчаването на енергийните разходи и повторното отваряне на китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още