fallback

Британската инфлация се ускори неочаквано за първи път от четири месеца

Тя остава двуцифрена въпреки очакванията на икономистите

10:38 | 22.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

Британската инфлация се е ускорила неочаквано за първи път от четири месеца, след като цените на храните и напитките са се увеличили с най-бърз темп от 45 години.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 10,4% на годишна база през февруари от 10,1% месец по-рано, показват данни на Националната статистическа служба на страната, цитирани от Bloomberg. Това е далеч от очакванията на икономистите за завръщане към едноцифрени стойности.

Британската инфлация през последната година. Графика: Trading Economics

Британският паунд поскъпна след публикуването на данните, които ще засили аргументите, че Английската централна банка трябва да продължи с увеличаването на лихвите. Ръководството, начело с управителя Андрю Бейли, очакваше значително забавяне на инфлацията тази година до целта от 2%.

След като осъществи най-бързата серия лихвени повишения от три десетилетия, британската централна банка вече изпраща неутрални сигнали за бъдещата си посока. Бейли заяви, че инвеститорите не трябва да очакват, че ще са необходими повече лихвени повишения още преди регулаторите да се намесят в спасяването на Silicon Valley Bank и Credit Suisse.

Инфлацията достигна връх от 11,1% през октомври и се очаква да се забави драстично тази година спрямо 2022 г., когато цените на енергоизточниците поскъпнаха осезаемо.

На месечна основа индексът на потребителските цени се е покачил с 1,1% през февруари спрямо скок от 0,8% година по-рано. Водещ фактор е бил алкохолът, сервиран в ресторантите, кафенетата и пъбовете. Цените са се повишили за широк набор напитки – джин, уиски, бири.

Годишната инфлация за ресторанти и хотели е била 12,1% - ръст спрямо 10,8% през януари и най-високо равнище от 12,1% през юли 1991 г.

Дрехите и обувките са поскъпнали с 8,1% за година до февруари.

Цените обикновено се покачват между януари и февруари, тъй като по това време нова стока започва да се зарежда по магазините след периода на празничните разпродажби. Но увеличенията тази година са най-големите, наблюдавани между януари и февруари, от 2012 г. насам.

Базисната инфлация – която изключва волатилни компоненти като храни и енергоизточници – се е ускорила до 6,2%.

Инфлацията при услугите – мярка, приемана като ранен индикатор за натиск върху заплатите – е нагоре до 6,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 22.03.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още