IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се ускори неочаквано за първи път от четири месеца

Тя остава двуцифрена въпреки очакванията на икономистите

10:38 | 22.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британската инфлация се е ускорила неочаквано за първи път от четири месеца, след като цените на храните и напитките са се увеличили с най-бърз темп от 45 години.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 10,4% на годишна база през февруари от 10,1% месец по-рано, показват данни на Националната статистическа служба на страната, цитирани от Bloomberg. Това е далеч от очакванията на икономистите за завръщане към едноцифрени стойности. Британската инфлация през последната година. Графика: Trading Economics Британската инфлация през последната година. Графика: Trading Economics

Британският паунд поскъпна след публикуването на данните, които ще засили аргументите, че Английската централна банка трябва да продължи с увеличаването на лихвите. Ръководството, начело с управителя Андрю Бейли, очакваше значително забавяне на инфлацията тази година до целта от 2%.

След като осъществи най-бързата серия лихвени повишения от три десетилетия, британската централна банка вече изпраща неутрални сигнали за бъдещата си посока. Бейли заяви, че инвеститорите не трябва да очакват, че ще са необходими повече лихвени повишения още преди регулаторите да се намесят в спасяването на Silicon Valley Bank и Credit Suisse.

Инфлацията достигна връх от 11,1% през октомври и се очаква да се забави драстично тази година спрямо 2022 г., когато цените на енергоизточниците поскъпнаха осезаемо.

На месечна основа индексът на потребителските цени се е покачил с 1,1% през февруари спрямо скок от 0,8% година по-рано. Водещ фактор е бил алкохолът, сервиран в ресторантите, кафенетата и пъбовете. Цените са се повишили за широк набор напитки – джин, уиски, бири.

Годишната инфлация за ресторанти и хотели е била 12,1% - ръст спрямо 10,8% през януари и най-високо равнище от 12,1% през юли 1991 г.

Дрехите и обувките са поскъпнали с 8,1% за година до февруари.

Цените обикновено се покачват между януари и февруари, тъй като по това време нова стока започва да се зарежда по магазините след периода на празничните разпродажби. Но увеличенията тази година са най-големите, наблюдавани между януари и февруари, от 2012 г. насам.

Базисната инфлация – която изключва волатилни компоненти като храни и енергоизточници – се е ускорила до 6,2%.

Инфлацията при услугите – мярка, приемана като ранен индикатор за натиск върху заплатите – е нагоре до 6,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
В момента сме в инфлационна спирала и заигравка със Заплати и все още ниски лихви при Търговските банки. Лихвите при Ипотекарите и Бизнес кредитите не ударят ли 7%, няма да се оправят нещата с инфлацията. На всички е ясно, че меко презимяване не може да оправи инфлацията. Трябва катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
*Неочаквано*?! Неочаквано за кого? Неочаквано ниска е, всъщност. Единственото спасение за тази пропаднала държава е голяма война в Европа, в която да се пришие към победителите и да заръфа тлъсто парче от тррупа на победения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: RepomanНе знам колко хора четат постовете ни но всеки един политик в България който от тук нататък продължи да спекулира с увеличения на заплати,на пенсии,на какви ли не разходи ей така от въздуха ,без да гарантира насрещното предлагане на достатъчно стоки,храни ,работеща икономика си е за чист разстрел и хората трябва по това да ги различават ,защото всички тези наливания на пари ,само увеличават цените ,и хората реално губят на финала.Вдигат доходите и срещу тях още поскъпване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
+1, напълно съгласен. Последните месеци политиците и банкерите у нас са изпаднали в пълна шизофрения. От една страна всички уж се борят с инфлацията, от друга страна у нас нищо не се прави да се затегне кредитирането и да се вдигнат лихвите. Дори прекратиха емисиите на ДЦК-та от Октомври насам, че да задържат парите по банките и да са ниски лихвите. Съответно фискалния резерв беше опоскан през това време. И това заради едните избори, а след това ще е мор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Цялата картинка не само в Англия е 1-1 със 70,те ,инфлация която е била потушена с икономически погром от страна на Централните банки и вдигането на лихвите ,с тая разлика че сега централните банкери ,имат поуките какво е станало тогава и едва ли ще чакат толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още