IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика се плъзга по наклонената плоскост

Инвестициите са намалели, работната ръка е оскъдна, бюджетът е свит, а разходите растат

11:35 | 29.03.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV


Русия се опитваше да промени вноса - да замени чуждестранните стоки с местни - години преди настоящите санкции, но с ограничен успех. Голяма част от телекомуникационното оборудване и модерния софтуер за сондиране на нефт са вносни.

„Това е малко като да се върнем към съветските времена и да правим всичко сами", казва Василий Астров, икономист във Виенския институт за международни икономически изследвания. „Ще бъде почти невъзможно да се замени по подходящ начин това, което липсва". Анализаторите на централната банка нарекоха следвоенната реалност „обратна индустриализация" (деиндустриализация), което предполага разчитане на по-малко усъвършенствани технологии.
 Военната икономика не може да е стабилна основа в дългосрочен план. EPA/YURI KOCHETKOV Военната икономика не може да е стабилна основа в дългосрочен план. EPA/YURI KOCHETKOV
Иля Коровенков, директор на Chili. Lab, бутикова IT компания в Нижни Новгород, разработваща уеб услуги и електронни пазари, заяви, че преди войната клиентите често са поръчвали нови възможности и функции. Сега работата е насочена към поправяне и подобряване на съществуващите системи. 

„Това е логично", казва той. „Не знаем какво ще се случи след един месец. Трябва да го изчакаме“. 

С всички тези промени руската икономика става все по-зависима от държавата.

Голяма част от ръста на промишленото производство сега се дължи на заводите, които произвеждат ракети, артилерийски снаряди и военно облекло, заместващи огромните количества, използвани по време на войната. Някои заводи работят на няколко смени, за да посрещнат търсенето, заяви неотдавна Путин.

Макар че официалната статистика не отделя военното производство, производството на „готови метални изделия" - направление, което според анализатори включва оръжия и боеприпаси - се е увеличило със 7% през миналата година. Производството на компютри, електронни и оптични продукти - друга линия, за която се твърди, че включва военната продукция - се е увеличило с 2% за годината и с 41% през декември в сравнение с ноември. За разлика от тях производството на автомобили спадна с около 45% на годишна база. 

Военното производство прикрива проблемите. „Това не е реален, продуктивен растеж. Това не развива икономиката", казва Прокопенко.

През миналата година Русия успя да избегне най-лошото, подпомогната първоначално от високите световни цени на енергията. Брутният вътрешен продукт спадна с 2,1% според официалните данни, което е далеч по-малко от някои ранни прогнози за спад от 10 до 15%.

Износът на газ за Европа започна да намалява едва през миналото лято. Забраната на ЕС за вноса на руски нефт по море и ограничението на цените от Г-7 започнаха да влизат в сила едва през декември. Санкциите върху петролни продукти като дизелово гориво влязоха в сила миналия месец. Тези забавяния запазиха приходите от енергоизточници и помогнаха на правителството да отпусне огромен фискален стимул в размер на около 4% от БВП през 2022 г., твърди МВФ.

През януари и февруари т.г. обаче приходите от данъци върху петрола и газа, които съставляват почти половината от общите бюджетни приходи, спаднаха с 46% на годишна база, докато държавните разходи скочиха с над 50%.

Анализаторите смятат, че цената на петрола, която е необходима на Русия, за да балансира бюджета си, е нараснала до над 100 долара за барел, тъй като военните разходи натоварват бюджета.

По данни на Министерството на финансите през февруари водещият за страната суров петрол „Уралс" е струвал средно 49,56 долара за барел, което е сериозна отстъпка от цената на бенчмарка „Брент", който през същия месец се търгуваше за около 80 долара за барел, въпреки че някои анализатори твърдят, че разликата е по-малка. Миналия месец правителството промени формулата си за облагане на петрола в опит да изстиска повече от производителите.

"Сега Русия има по-малка сила при договарянето на световния пазар на петрол, защото има много по-малък избор къде да доставя петрола", казва Астров, икономист от Виенския институт.

Потребителите също изпитват затруднения. По официални данни продажбите на дребно са спаднали с 6,7% през 2022 г., което е най-лошият резултат от 2015 г. насам. Продажбите на нови автомобили са намалели с 62% през февруари на годишна база, показват данни на базираната в Москва Association of European Businesses.

Жизненият стандарт на руснаците продължава да спада. EPA/YURI KOCHETKOV Жизненият стандарт на руснаците продължава да спада. EPA/YURI KOCHETKOV
 


Преди почти десетилетие Артьом Темиров и брат му откриват кафене в центъра на Москва, което наричат Kooperativ Chernyy, или „Черният кооператив“. Малко преди войната те откриват пекарна и планират да започнат да продават кафе на зърна в супермаркетите.

Нашествието спира тези планове. Следвоенното изселване от Русия обхвана много хора, които можеха да си позволят да харчат в магазин от висок клас като Kooperativ Chernyy, и продажбите спаднаха. Въпреки че през лятото продажбите се увеличиха - което Темиров обяснява с желанието на руснаците да игнорират новата реалност - след мобилизацията на Путин през септември те отново се сринаха.

За тази година повечето анализатори очакват нов спад на БВП, въпреки че някои, включително МВФ, прогнозират скромен растеж.

Но фондът заяви, че до 2027 г. се очаква икономическото производство да бъде с около 7% по-ниско, отколкото показваха предвоенните прогнози. „Загубата на човешки капитал, изолацията от световните финансови пазари и затрудненият достъп до модерни технологии ще затруднят руската икономика", заяви МВФ.

Консултантската фирма Rystad Energy очаква инвестициите в проучването и добива на нефт и газ в Русия да спаднат до 33 млрд. долара тази година от прогнозираните 57 млрд. долара преди инвазията. Това би означавало по-малък добив. Анализаторите на BP PLC смятат, че общият добив на петрол в Русия, който през 2019 г. е бил около 12 млн. барела дневно, ще намалее до 7-9 млн. барела дневно до 2035 г.

„Не става дума за едногодишна или двугодишна криза", каза Астров. „Руската икономика вече ще бъде на различна траектория“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: филофоб ... той си е такъв винаги , съдържателно-изчерпателен-конкретно-наведен-еднопосочно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
филофоб
преди 1 година
ето че тиквата даде голямото съдържание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: филофоб: Не се притеснявай - никой не те е чел чак толкоз. Четири поста и зеро съдържание. Не се мъчи повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... преди 2014 имаше около 400 банки , сега са около 200 ... православни му работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
филофоб
преди 1 година
Ама и ас съм...хем го написах с грешки,хем го повторих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
филофоб
преди 1 година
Както и че в Поссията формално няма фалирали банки ,но фактияески има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
baba_meca
преди 1 година
Добре че сме в България, където инвестициите са се увеличили, работната ръка се е увеличила, бюджетът нараства, а разходите падат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
филофоб
преди 1 година
Както и че в Поссията формално няма фалирали банки ,но фактияески има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
филофоб
преди 1 година
Да има фалирали банки в Евроатлантическия Запад и виж колко е зле този запад в сравнение с невероятно развитата Россия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 27
sssaaa
преди 1 година
В държава в която няма фалирала Банка, въпреки безпрецедентния натиск и санкции. Извинете, но има ли фалирали банки в Евроатлантическия Запад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още