IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната е изтрила една трета от украинската икономика 

Според Световната банка възстановяването на нападната страна след войната ще струва 400 млрд. долара

13:13 | 13.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Соларен покрив в центъра на Киев. Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg
Соларен покрив в центъра на Киев. Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт на Украйна през 2022 г. е спаднал с 29,1 на сто, сочат официални данни на украинската статистика, обявени снощи. Службата не посочва конкретни причини за спада, но според правителството това е руската инвазия, довела до загуба на територии и сериозни щети в промишлеността.

Окончателните данни за БВП за 2022 г. се отклоняват незначително от прогнозите на правителството за 30- процентен спад, съобщава Ройтерс. 

Нахлуването на Москва през февруари 2022 г. причини смъртта на десетки хиляди хора, прокуди милиони, нанесе щети на тежката промишленост, електрическата мрежа и селскостопанския сектор и доведе до загуба на участъци от земя на юг и изток.

Украйна успя до голяма степен да запази силно ограничен достъп до черноморските пристанища, които са жизненоважни за износа на зърно и метали - опорите на нейната ориентирана към износа икономика.

Сега властите в Киев се надяват БВП да нарасне с 1% през 2023 г. поради подобряващата се ситуация в секторите на транспорта, търговията на дребно и строителството. А местното Министерство на икономиката заяви по-рано тази година, че износът е намалял с 35% през 2022 г. спрямо предходната година, докато физическите обеми са намалели с 38,4%. Зърнената реколта в Украйна се е свила до 53 млн. тона през 2022 г. от рекордните 86 млн. тона, достигнати през 2021 г.

400 млрд. долара
ще са нужни за възстановяването на Украйна след войната по изчисления на Световната банка

Друга ключова част от икономиката, секторът на металите, намали производството на стомана с почти 71%, след като няколко водещи завода бяха унищожени или окупирани. Индустриалният център на Украйна - Донбас, е сред най-тежко пострадалите от военните действия региони.

Междувременно Световната банка представи нови изчисления за възстановяването на Украйна, като според нея след войната ще са необходими над 400 млрд. долара. Международният валутен фонд пък предвиди, че докато траят военните действия, Киев ще се нуждае всеки месец от 3-4 млрд. външна помощ, за да може държавата да продължи да функционира.

А по-рано в четвъртък швейцарското правителство обяви, че ще предостави допълнителни 1,5 млрд. швейцарски франка (1,68 млрд. долара) за Украйна до 2028 г. Заедно с 300-те млн. швейцарски франка, предвидени за 2023-2024 г., това ще увеличи швейцарската помощ до 1,8 млрд. франка. Конфедерацията вече отдели 1,03 млрд. франка за подкрепа на около 75 хил. украинци, потърсили убежище в Швейцария, припомня Ройтерс.

А по-рано днес разчетите на Световната банка, представени по време на общото заседание с Международния валутен фонд (МВФ), показаха, че ракетни удари са нанесли щети за 11 млрд. долара на енергийната инфраструктура на Украйна. По данни на държавното енергийно дружество "Укренерго" през есента и зимата ракетните удари са унищожили 43% от магистралните електропроводи и има щети по всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната. Въпреки това в последните седмици мрежата е стабилизирана и Украйна отново изнася излишъците от електроенергия за Европа. Изчисленията на самото дружество сочат, че са необходими около 1 млрд. долара за подготовката на енергийната инфраструктура на страната за следващия зимен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 10
Импeраторът
преди 1 година
До: 0pk при положение, че не се унищожават руските заводи трудно. В момента украинците се бият с РФ с ръце зад гърба, но няма как - цивилизацията е в паника да не е Путин да пусне ядрените бойни глави :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 25
0pk
преди 1 година
По-важното е, да е изтрила повече от руската икономика. Така всеки похарчен заемен долар е оползотворен максимално, нал тъй Зелков? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още