IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските ракети са нанесли щети за 11 млрд. долара на енергийната инфраструктура в Украйна

Замразените руски активи са достатъчни, за да покрият разходите по възстановяването на Украйна, каза Володимир Зеленски

10:48 | 13.04.23 г. 9
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Руските ракетни удари са нанесли щети за 11 млрд. долара на енергийната инфраструктура на Украйна, сочат разчетите на Световната банка, представени по време на общото заседание с Международния валутен фонд (МВФ), посветено на войната в страната.

По данни на държавното енергийно дружество "Укренерго" през есента и зимата ракетните удари са унищожили 43% от магистралните електропроводи и има щети по всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната. Въпреки това в последните седмици мрежата е стабилизирана и Украйна отново изнася излишъците от електроенергия за Европа. Изчисленията на самото дружество сочат, че са необходими около 1 млрд. долара за подготовката на енергийната инфраструктура на страната за следващия зимен сезон.

В сряда (12 април) по време на срещата във Вашингтон, част от пролетните заседания на двете финансови институции, Световната банка съобщи, че ще отпусне 200 млн. долара грант за възстановяване на енергийните мощности на Украйна. Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на трансформатори и друго необходимо оборудване, съобщи вицепрезидентът на Световната банка Ана Биерде, цитирана от пресцентъра на институцията.

От банката коментират още, че през последните месеци институцията е впрегнала 23 млрд. долара за възстановяването на страната. Това са собствени средства и пари от донори, като 20 млрд. долара от тях са насочени по специални проекти - основно за възстановяване на страната.

"Възстановяването е част от борбата с тероризма", отбеляза украинският президент Володимир Зеленски в своето приветствие към участниците в съвместната среща на Световната банка и МВФ. Той коментира скорошна публикация на Световната банка, според която за преодоляване на щетите от войната на Украйна ще са нужни 411 млрд. долара.

"За първи път в историята светът има възможността да натовари с компенсация за щетите агресора, който е отговорен за непредизвиканата и незаконна война", коментира още украинският държавен глава, визирайки замразените руски активи. "По света има руски активи от различни видове, които покриват нивото на загуби", допълни Зеленски.

От месеци на различни нива се водят дискусии относно възможността да се използват замразените руски активи за възстановяването на Украйна. Милиарди руски активи са замразени в ЕС например, но когато санкциите бъдат вдигнати, собствениците им ще имат право да ги използват отново. Затова сега в Брюксел се търси правно основание да бъдат използвани парите на Русия като репарация за причинените щети.

"Русия трябва да почувства цената на своята агресия", коментира Володимир Зеленски пред представителите на Световната банка и МВФ.

Фондът одобри 4-годишна програма в подкрепа на украинската икономика, отчете управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Първият транш от 2,7 млрд. долара вече е изпратен на Киев и средствата ще помогнат за изплащането на пенсии и други социални плащания в страната. Със средства от фонда ще се финансират и реформи, които са от значение за европейската интеграция на Украйна.

"Нашият заем е част от много по-голям пакет за подкрепа на стойност 115 млрд. долара, включват грантове и преференциални заеми от донори, както и облекчения по дългови операции", допълни още Георгиева.

Тя коментира още нормализирането на икономиката в Украйна - магазините работят, бизнесът и хората плащат данъци, както и финансовата стабилност. "В първите ни срещи украинците брояха парите за седмицата. На последната ни кръгла маса по време на Годишните срещи говорихме за нуждите на страната за 2023 година", коментира още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 37 rate down comment 36
0pk
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка да е *** миризлив, те и у нас ги има, както и навсякъде в ЕС, обаче само в Усраина са стигнали до управлението на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 70
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: 0pkЕй, вмирисан копейнишки слугинаж, толкова си празноглав, че каквото ти спуснат и почваш да го повтаряш, като папагал. Да си наясно, че в пPaccия има 33 (тридесет и три) фашистки и неонацостки организации и то преди войната? Аман от слабоуми, ей!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 40
0pk
преди 1 година
До: zelka007 на ей такива като тебе лицемерни наследници на недоубити фашисти скачат, дето са прегърнали нацизма отново и подкрепят фашизоидните украински формирования. Но няма страшно - в уж достоверните секретни документи САШ разправят, че Зеленските Зелки не ги чака нишо добро. А ревът на пантерите и леопардите ще ти остане само в несбъднатите мечти. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 69
zelka007
преди 1 година
До: mr. Yoda... а неонацистите с неосвастиката "Z" на какво скачат ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 65
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... тъй е ... те им бишнаха трафовете , а украинците ги освободиха от 50хил затворници в Бахмут и 50хил мобилизирани в Угледар ... бива трампата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 71
khao
преди 1 година
До: mr. Yoda декУмОнизирай наред, копейкоооо! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 39
mr. Yoda
преди 1 година
До: 0pk, искаха декумонизация, получават я. Цялото комунистическо наследство е вредно. Цялото нацистко настояще е полезно. Дори геймърите по европейските от Украйна са завършени подлеци. Тия, които скачат да защитават Бандера и пр. главорези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 40
0pk
преди 1 година
Ем то и без това не са им трябвали толкоз инфраструктура, е гледай сега пак изнасят ток. Даже трябва да им благодарят на руснаците, че са ги отървали от тоталитарното наследство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още