fallback

Потребителското доверие във Великобритания стигна 15-месечен връх

То обаче все още остава на негативна територия

12:40 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Потребителското доверие във Великобритания се е увеличило за четвърти пореден месец през май до най-високото си ниво от началото на руската инвазия в Украйна, показват внимателно следен показател.

GfK обяви в петък, че индексът на потребителското доверие се е увеличил с 3 пункта до -27 пункта този месец, продължавайки да се подобрява, откакто удари дъно от -45 пункта през януари, съобщава Financial Times.

Последните данни са най-високите от февруари 2022 г., точно преди Кремъл да нареди на войските си да нахлуят в Украйна, предизвиквайки скок на цените на енергията.

Директорът по клиентските стратегии в GfK Джо Статън заяви, че ръстът в доверието е „окуражаващ“. Той добави, че макар данните все още да се отрицателни, „посоката като цяло тази година е положителна и може да отразява по-силния базисен финансов облик във Великобритания, отколкото мнозина смятат“.

Очакванията на британците за икономиката като цяло и за личните им финанси са се увеличили рязко с 4 до 5 пункта съответно от миналия месец. Индексът, следящ мнението на потребителите за това дали сега е добър момент за големи покупки, също е нараснал с 4 пункта до -24 пункта.

Потребителските разходи остават потиснати. През първото тримесечие на тази година те все още са с над 2% под нивото от последното тримесечие на 2019 г., преди пандемията от коронавирус да удари, а високата инфлация налага допълнително тежест на бюджета на домакинствата.

Много икономисти вярват, че перспективите пред британската икономика през следващите 12 месеца се подобряват. Очаква се официални данни за април, които ще излязат следващата седмица, да покажат остро забавяне на инфлацията, тъй като цените на енергията продължават да спадат спрямо върха си. В същото време пазарът на труда остава силен, подкрепяйки доходите на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 19.05.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още