IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания леко се е увеличила

Това може да успокои част от опасенията на Английската централна банка

11:36 | 16.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безработицата във Великобритания неочаквано се е увеличила до 3,9% през трите месеца до края на март, след като повече хора са се опитали да се върнат на пазара на труда, потенциално успокоявайки притесненията на Английската централна банка (АЦБ) за инфлационния натиск, съобщава Ройтерс.

Икономистите, анкетирани от агенцията, очакваха нивото да се задържи на 3,8%.

Паундът поевтиня спрямо американския долар и еврото, след като инвеститорите коригираха позициите си за вероятността АЦБ да сложи пауза на затягането на паричната политика на следващата си среща през юни. Според пазарите възможността за пауза е около 30%.

Националната статистическа служба (ONS) заяви, че предварителните данни от данъчната служба на Великобритания показват първия спад на общия брой на работните места от над две години през април, намаляващи със 136 хиляди спрямо март.

Свободните позиции са намалели за десети пореден път през трите месеца до края на април, което е най-ниското им ниво от средата на 2021 г.

Ръстът на заплащането обаче, което е в ядрото на дебата в АЦБ дали основните лихви да се повишат още, остава силен по исторически стандарти.

Основното заплащане се е увеличило с 6,7% през трите месеца до края на март спрямо същия период на миналата година, ускорявайки се леко спрямо ръста от 6,6% през трите месеца до края на март.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха основното заплащане да е нараснало с 6,8%.

Увеличението се дължи на ускоряване на ръста на заплащането в публичния сектор.

Годишното увеличение на заплащането, включително бонусите, е било на ниво от 5,8%, отговаряйки на очакванията в анкетата на Ройтерс.

Дарън Морган, директор на икономическата статистика в ONS, заяви, че потоците от хора, връщащи се на работа или търсещи работа, са основно от мъже.

Броя на хората, които обаче не работят заради дълго заболяване, се е увеличил до нов рекорд, каза Морган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още