IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка повиши основната си лихва до най-високото ниво от 2008 г.

Регулаторът сигнализира, че ще има още лихвени повишения, ако инфлационният натиск се запази

16:10 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) повиши основната си лихва по кредитите до най-високото ѝ ниво от 2008 г. насам, заявявайки, че може да са необходими допълнителни увеличения, ако инфлационният натиск се задържи, пише Bloomberg.

Централната банка на Обединеното кралство повиши основната си лихва с четвърт процентен пункт, както се очакваше от икономистите, до 4,5%, като двама от деветимата членове на Комисията по парична политика гласуваха за запазване на досегашното лихвено ниво. По-голямата част от представителите на Комисията посочиха, че „повтарящите се изненади“, подчертаващи устойчивостта на икономиката, засилват ценовия натиск и изискват действия.

Служителите на АЦБ, водени от гуверньора Андрю Бейли, направиха най-голямата възходяща корекция на прогнозите за икономически растеж, откакто ведомството получи независимост през 1997 г., загърбвайки сценария за рецесия, заменяйки го с разширяване на реалната икономика с 2,25% повече до средата на 2026 г., отколкото показваха първоначалните прогнози. 

До края на 2023 г. се очаква инфлацията да се охлади до 5,1%. Въпреки че и така тя е над предишната прогноза за ниво от 3,9%, това би било достатъчно за премиера Риши Сунак да изпълни обещанието си да охлади ценовия ръст наполовина през тази година. По-високите разходи по ипотечните кредити също тласкат нагоре цените на наемите, тъй като наемодателите изискват по-високи суми от наемателите, докато други искат да продадат имотите си поради нарастващите разходи.

Лейбъристката партия разкритикува Сунак в сряда, като го обвини за по-високите разходи по кредитите поради досегашния му неуспех да стимулира растежа на икономиката след пандемията от коронавирус. Очаква се кризата с разходите за живот да се превърне в основен проблем на парламентарните избори, които ще се проведат догодина.

Последното решение на АЦБ за лихвените проценти удължава най-дългия и агресивен период на покачване на лихвите в страната от четири десетилетия насам, като последиците от това ще натежат върху домакинствата и бизнеса през следващите месеци, предупреждава регулаторът.

АЦБ се бори срещу двуцифрените увеличения на цените, които засенчват възходящите движения в САЩ и еврозоната.

АЦБ очаква инфлацията да се охлади по-бавно от предишните прогнози. Източник: Bloomberg АЦБ очаква инфлацията да се охлади по-бавно от предишните прогнози. Източник: Bloomberg

„Ако има доказателства за по-упорит ценови натиск, тогава ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика“, изтъква АЦБ.

След мартенското заседание на регулатора икономическият растеж и данните за пазара на труда изненадват с възходящите си посоки. Това накара инвеститорите да повишат залозите за лихвите до ниво от 5%, въпреки че Федералният резерв на САЩ сигнализира за възможна пауза в затягането на политиката.

Междувременно икономисти и политици очакват бюджетните мерки на министъра на финансите Джеръми Хънт, очертани на 15 март, да добавят 0,5% към брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания.

Повечето прогнози обаче очертават една стагнираща икономика през първото и второто тримесечие на тази година, като се вземе предвид влиянието на мащабните стачки, банковите сътресения и ефектите от коронацията на крал Чарлз III.

Служителите на АЦБ изчисляват, че само около една трета от ефекта от повишенията, които изпратиха основния лихвен процент от 0,1% през декември 2021 г. до ниво от 4,5%, е достигнал до потребителите.

По-голямата част от Комисията, включително Бейли и двама заместник-управители, изтъкват, че „е важно да продължим да се борим с постоянната сила в определянето на вътрешните цени и заплатите“, след като инфлацията и БВП се оказаха по-силни от очакваното. Сега АЦБ очаква нивото на безработица да се задържи на 3,8% през второто тримесечие, което е значително по-ниско от февруарската прогноза за 4,1%.

Регулаторът очаква инфлацията да се охлади до малко над 1% в прогнозните хоризонти както за следващите две години, така и за третата година. Това предполага повишаване на лихвите в съответствие с текущите пазарни залози.

Безпрецедентната поредица от 12 последователни повишения на лихвените проценти на АЦБ повиши разходите по ипотечните кредити, като милиони собственици на жилища ще почувстват натиска при месечните плащания.

Регулаторът изчислява, че 1,3 млн. домакинства на Острова ще погасят своите срочни ипотеки тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още