IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика записа символичен ръст от 0,1% за зимата

За месец март обаче е регистрирано свиване от 0,3 на сто

09:56 | 12.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е нараснал с 0,1% през първите три месеца на 2023 г. на тримесечна база, показват данните на Националната статистическа служба (ONS), публикувани днес.

По-голямата част от икономистите, анкетирани от Ройтерс, също прогнозираха растеж от 0,1% за периода.

Изменение на БВП на Великобритания по тримесечия. Графика: ONS Изменение на БВП на Великобритания по тримесечия. Графика: ONS

През март обаче британската икономика се е свила с 0,3% спрямо февруари, сочат още данните, при прогнози за липса на изменение.

Националната статистическа служба отчита също, че икономиката на Острова е останала с 0,5% по-малка от размера си през четвъртото тримесечие на 2019 г., малко преди пандемията от коронавируса. Така страната изостава във възстановяването си след пандемията спрямо други големи западни икономики.

Изменение на БВП на големи западни икономики за периода между последното тримесечие на 2019 г. и първото на 2023 г. Графика: Bloomberg Изменение на БВП на големи западни икономики за периода между последното тримесечие на 2019 г. и първото на 2023 г. Графика: Bloomberg    

Английската централната банка прогнозира в четвъртък, че БВП на Великобритания ще нарасне с 0,25% през 2023 г. - слаба експанзия, но все пак избягваща рецесия - след като по-рано очакваше свиване на икономиката от 0,5%.

Нивото на инфлация в страната надхвърли 10% през март. Това е два пъти повече от равнището в САЩ и по-високо от средното за еврозоната. Отражение дават и силно затегнатият трудов пазар, поредица от увеличения на лихвените проценти на централната банка и последиците от Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още