IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания е останала двуцифрена и през март

Така страната има най-високата инфлация в Западна Европа

10:29 | 19.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания е най-високата в Западна Европа, след като индексът на потребителските цени се забави по-слабо от очакваното през март до 10,1% спрямо 10,4% през февруари, показаха официални данни в сряда, цитирани от Ройтерс.

Икономисти, анкетирани от агенцията, очакваха годишната инфлация да се забави до 9,8% през март, отдалечавайки се още повече от 41-годишния връх от 11,1% през октомври, но все още да отнема от покупателната сила на работниците, чието заплащане се увеличава с по-бавен темп.

Въпреки че се забавя през март, инфлацията във Великобритания е била най-високата в Западна Европа, а страната е била единствената в региона с двуцифрен темп за миналия месец, след като Австрия отчете по-високо ниво през февруари.

Данните вероятно ще засилят залозите, че Английската централна банка (АЦБ) ще увеличи отново основните си лихви следващия месец, след като базисната инфлация – без волатилните цени на енергията и храните – не успява да се забави, както се очакваше, през март и вместо това е останала на ниво от 6,2%.

„Тези данни потвърждават точно защо трябва да продължим с усилията си да забавяме инфлацията, за да можем да облекчим натиска върху домакинствата и бизнеса“, коментира финансовият министър Джеръми Хънт.

Британската Национална статистическа служба заяви, че цените на храните и безалкохолните напитки са се увеличили с 19,1% на годишна база през март, което е най-големият ръст от август 1977 г.

Миналия месец АЦБ заяви, че очаква инфлацията да „се забави значително“ през второто тримесечие. През февруари регулаторът прогнозира инфлацията през март да е 9,2%.

„Още едно увеличение от 25 базисни пункта изглежда силно вероятно през май, а АЦБ трябва да е готова да предприеме още действия, освен ако икономическите данни не покажат по-категорични признаци за охлаждане“, коментира Хю Гимбър, стратег за световните пазари в J.P. Morgan Asset Management.

Макар че инфлацията вероятно ще се забави естествено, тъй като острите увеличения на енергийните цени, отчетени миналата година, ще отпаднат от годишното сравнение, АЦБ се опитва да прецени колко бърз ще е този спад.

Други показатели изглеждат смесени на този фронт. Данни от вторник показаха по-силен от очакваното ръст на заплащането, но бизнес проучвания сочат забавяне на разходите и натиск върху цените на продажба.

Финансовите пазари в сряда оцениха на 95% шанса АЦБ да увеличи лихвите си на заседанието следващия месец спрямо 85% във вторник.

Инфлацията при цените, начислявани от производителите, се забави рязко през март до най-ниското си ниво от октомври 2021 г. - 8,7% спрямо 11,9% през февруари, до голяма степен отразявайки по-ниските цени на петрола.

Разходите за суровини за производителите са били със 7,6% по-високи от година по-рано – под нивото от 12,8% през февруари, но по-малък спад, отколкото очакваха анкетираните от Ройтерс икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още