IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците неочаквано напуснаха преговорите за тавана на дълга на САЩ

Американските акции поевтиняха след новината въпреки коментари на Джером Пауъл, че може да не се наложи централната банка да повишава лихвените проценти толкова много

19:17 | 19.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главните преговарящи за тавана на дълга на САЩ от страна на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти внезапно напуснаха срещата при закрити врата с представители на Белия дом скоро след началото й в петък сутринта, поставяйки под съмнение състоянието на преговорите за избягване на дефолт на САЩ, предаде Bloomberg.

 „Вижте, те са просто неразумни“, коментира представителят на републиканците Гарет Грейвс, добавяйки, че преговорите са на „пауза“.

Грейвс заяви, че не знае дали преговарящите ще се срещнат отново в петък или през уикенда.

Американските акции поевтиняха след новината, като широкият борсов индекс S&P 500 се понижава с 0,2% към 11:30 сутринта местно време в Ню Йорк. Това се случва въпреки изявлението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл на отделно събитие, че може да не се наложи централната банка да повишава лихвените проценти толкова много - благодарение на потенциалното затягане на кредитирането след неотдавнашните проблеми в банковия сектор.

 „Освен ако те не желаят да водят разумни разговори за това как наистина може да се продължи напред и да се направи правилното нещо, ние няма да седим тук и да си говорим сами“, каза Грейвс, докато до него стоеше председателят на Комисията по финансови услуги на Камарата Патрик Макхенри.

Коментарите на Грейвс идват ден, след като Маккарти каза, че може да очаква постигане на споразумение, както и гласуване в Камарата на представителите следващата седмица. Коментарите на Маккарти в четвъртък бяха най-положителните досега по отношение на преговорите за избягване на дефолт, който по думите на американския министър на финансите Джанет Йелън може да се оформи като риск още на 1 юни.

Републиканците настояват за мащабни съкращения на разходите, както и за регулаторни промени, на които демократите се противопоставят. Продължаващата от месеци безизходица, откакто Министерството на финансите достигна лимита на дълга през януари, предизвика нарастващи предупреждения от страна на икономисти за опасност от рецесия, ако конфликтът продължи да ескалира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още