IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политически или идеологически е спорът за дълга в САЩ?

Светът не си представя фалит на Америка, защото това ще доведе до сериозна финансова и икономическа криза, посочи д-р Боян Иванчев

12:41 | 17.05.23 г.

Не мисля, че към момента има някакво притеснение на фондовите пазари във връзка с проблемите с дълга на САЩ. Това мнение изрази в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, автор на първата българска книга за поведенчески финанси.

Би следвало най-голямата пазарна икономика в света в последния момент, ако не преди това, да прояви рационалност и републиканци и демократи да се разберат за дълга, така както стана при президента Барак Обама през 2011 година, коментира той.

„Има политическо и идеологическо противоборство между демократи и републиканци и това е причината да се отлага увеличаването на кредитния таван, който трябва да отиде на 31,4 трилиона. Към този момент желанията на републиканците са те да бъдат намалени с 1,3 трилиона долара за следващите 10 години в бюджета на САЩ, като тези разходи са предимно концентрирани в социалната сфера“, обясни Иванчев. Според него, ако социалният пакет не бъде намален , ще трябва да го платят работещите американци и корпорациите с данъците си.

По думите му, сериозното нарастване на дълга на Америка датира от управлението на президента Обама, когато се е увеличил със 74% заради сериозни промени в социалните програми.

„Тези пари трябва да се върнат в един момент,  тъй че сблъсъкът в момента е резултат на онзи период и той ще бъде изключително остър до последния момент. В крайна сметка републиканците и демократите би следвало да се разберат, защото светът не си представя фалит на Америка, защото това ще доведе до сериозна финансова и икономическа криза в целия свят”, коментира финансистът.

Иванчев е категоричен, че не допуска по никакъв начин най-лошия сценарий за фалит на САЩ и отказ от плащане на задълженията на американското правителство и американската хазна.

Попитан какъв би бил „План Б“ в тази ситуация, Иванчев потвърди, че „План Б“ няма.

„Не може да фалира Америка. Няма как да фалира доларът. Каквото и да правят Русия, Китай – Америка не може да фалира. Това е англосаксонски тип икономика и би следвало там в крайна сметка връх да взема рационалното мислене. Би следвало да се разберат, освен ако по някакъв начин Тръмп не се е договорил с представителите на Републиканската партия по този начин предсрочно да свалят президента Байдън”, посочи Иванчев.

Стана ли заложник американската икономика на републиканците? Кои фактори оказват влияние за икономическото забавяне в САЩ?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още