IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Леков: Мечият пазар свършва, дъното е зад гърба ни

Има ли светло бъдеще за юана и защо инвеститорите продължават да държат парите си в долари, коментира предприемачът, основател на Investor.bg

10:51 | 22.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С програмата, която Федералният резерв измисли, за да спаси регионалните банки, няма да има банкова криза, след като САЩ успя да реши проблема на вложителите. Проблемът с швейцарската банка Credit Suisse беше решен с покупка от UBS – така акциите ѝ поетиняха, но след това поскъпнаха, защото се сметна, че UBS е много добре позиционирана на пазарите. Това ще даде спокойствие на инвеститорите и ще върне доверието в банковия сектор. Тази прогноза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg.

„Факт е, че мечият пазар свършва, дъното е зад гърба ни“, убеден е експертът.

Леков пресметна, че са изминали шест месеца от момента, за който може да се смята, че пазарите са били на дъното „след големия спад миналата година през ноември и наливането на ликвидност, както и очакванията, че предстои лихвите да се понижат. Според него „най-ударените акции“ – на технологичните компании, ще се представят по-добре занапред.

"Факт е, че мечият пазар свършва. Дъното е зад гърба ни. Това се потвърждава от много индикатори. Зная, че това мнение не е популярно, но в началото винаги е така. Неслучайно сър Джон Темпълтън казва, че бичите пазари се раждат в абсолютен песимизъм и растат в скептицизъм", цитира той британския инвеститор, банкер, фонд мениджър и филантроп.

Леков е на мнение, че посещението на Си Дзинпин в Русия и срещата му с Владимир Путин може да се тълкуват като преговори на китайския президент с Америка. „Той използва Русия, въпреки че от гледна точка на икономика тя е слаба, за да покаже ясно от Москва, че няма да играе по свирката на САЩ. Според мен той демонстрира, че с него трябва да се говори по друг начин, а не от позицията на силата. Азиатската култура е различна“, посочи предприемачът.

Що се отнася до геополитическия отпечатък и влиянието на банковите сътресения върху валутите, инвеститорът смята, че въпреки мнението на хората, които вещаят светло бъдеще за юана, то на валута на държава с тоталитарен режим и диктатор не може да се има особено доверие. По думите му с времето тези режими се променят и тогава идват катаклизми и стабилността изчезва.

„Колкото и хората да говорят, че идва краят на долара, продължават да държат парите си в долари. Същото е и с говоренето против еврото в България. Тези, които говорят против еврото, държат парите си в евро“, даде пример Леков.

За предстоящото решение на Фед за лихвите той подчерта, че "петте процента [на основните лихви] ще бъдат пикът" и обясни, че срещата по паричната политика е и причината за движенията при акциите, а преди това – при облигациите. "При двегодишните облигации се наблюдаваше доходност от 5% на 13 март, а в петък паднаха под 4%. Това са огромни движения за тези пазари", смята експертът и очаква, че Фед ще обяви 25 процентни пункта увеличение на лихвата.

„От 13 март отпадна вероятността за 50 [пр.п.], а допреди няколко дни беше дори нула и причината са събитията около SVB", аргументира се Леков и напомни, че с решението на Фед на 13 март да кредитира малките и средните банки с пакет около 25 млрд. долара всички депозити бяха спасени, макар че SVB фалира. „Швейцария притисна UBS да купи Credit Suisse. Така че в момента има стабилизиране. Хем има паника на пазара, хем покачване на акциите и облигациите“.

Според Леков тази финансова криза няма нищо общо с предишната въпреки паралелите. „През последните години цялата банкова система купуваше изключително нискодоходни облигации, а заради рязкото вдигане на лихвите от страна на Фед тяхната цена падна, посочи инвеститорът и поясни, че става дума за облигации от първи ред с нулев риск. – Парадоксът е, че именно безрисковите облигации вкараха банките в този голям капан. Ако допреди година и половина американските банки отчитаха нереализирани печалби, то заради рязкото вдигане на лихвите в САЩ, в момента те стоят върху 360 млрд. долара нереализирани загуби. Именно затова SVB фалира. А говорим за облигации на американския дълг (има естествено и ипотечни облигации) и това е парадоксът“.

Как се реши казусът с Credit Suisse? Защо Швейцарската национална банка от години издава облигации с отрицателни лихви? Връща ли се доверието към банките след покупката на Credit Suisse от UBS? Защо „Мудис“ и S&P Global Ratings понижиха до „негативна“ перспективата за рейтинга на UBS? Налага ли банковата криза регулаторно преосмисляне? Каква е връзката между финансовите пазари и геополитиката? Премина ли биткойнът банковия стрес тест? Ще превземе ли изкуственият интелект новите продукти на софтуерните компании?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 година
If you feel inadequate and looking for a job, applications are accepted here.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Какъв мечи пазар свършва след като безработицата е на дъно,инфлацията не е овладяна и акциите и индексите са със по 10 % над нивата от преди няколко месеца ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още