IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имаше ли риск след SVB и други банки в САЩ да фалират?

Ще започне ли Фед да намалява лихвените проценти коментира Ивайло Иванов, портфолио мениджър в Zor Capital

19:57 | 14.03.23 г.

Решението на Федералния резерв и американските власти да спасят депозитите и над 250 хиляди долара на всички хора и компании, които са имали такива в Silicon Valley Bank, е правилно. това коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Иванов, портфолио мениджър в Zor Capital, автор на няколко книги за инвестиции и борсова търговия. „Ако това не се беше случило, щеше да има отлив към много други банки, което да доведе до фалита на още десетки или стотици банки за няколко дни“, заяви още той.

Иванов потвърди, че проблемите на банките са много сходни – повечето са инвестирали в едни и същи активи. По думите му големите губещи от краха на SVB са акционерите в банката, „които бяха занулени и загубиха всичките си инвестиции“. „Има сериозен риск много от по-малките регионални банки да са занулени по същия начин. Акционерите се притесняват, искат да излязат и да хеджират позициите си“, съобщи експертът.

Ивайло Иванов обясни, че ситуацията кара банките да разпродават инвестиции на цени, на които трябва да реализират огромни загуби. „Ако в момента се окажат принудени да продадат активите си, те трябва да поемат огромни загуби. Разбираемо е, че хората искат да преместят парите си в едни от големите банки“, добави той.

Иванов коментира и очакванията за това какво предстои след труса в банковата система. „До миналия четвъртък имаше очаквания Фед да продължи да повишава основните лихви, вече няма такива очаквания, дори се говори, че до два-три месеца ще започне да намалява лихвените проценти“, каза той.

Според него пазарът сега не се притеснява толкова много от инфлация, колкото от рецесия.

Портфолио мениджърът в Zor Capital посочи, че в такива моменти инвестиционната му стратегия включва държането на повече кеш и инвестиции в краткосрочни държавни облигации, за да се хеджира рискът от акциите.

Той е на мнение, че до краха на SVB се е стигнало заради комбинация от фактори – от грешки на управлението до повишенията на лихвите – проблемите, които много банки имат и не са от скоро.

Какво влияние за фалита на SVB оказаха социалните мрежи и коментари на популярни инвеститори като Питър Тийл? Какви компании са държали парите си в Silicon Valley Bank? Какви са притесненията на инвеститорите от спада на акциите? Ще се потърси ли отговорност от американските регулатори, които съветваха инвеститорите да си изтеглят парите?  

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още