IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри от ЕС не очакват последици за банките в еврозоната

Европа е добре позиционирана заради промените в регулаторната рамка през последното десетилетие, каза шефът на Еврогрупата Паскал Донахю

15:44 | 13.03.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната има много ограничена експозиция към последиците от краха на Silicon Valley Bank (SVB) и може да управлява подобни рискове, заяви Паскал Донахю, председател на Еврогрупата, която събира финансовите министри на валутния блок.

Той заяви, че Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) следят развитията и ще дадат актуализирана информация на министрите за ситуацията на среща в Брюксел по-късно в понеделник, съобщава Bloomberg.

„Ние имаме много силна регулаторна и оздравителна рама тук в Европа“, каза Донахю в интервю за Bloomberg Television. „Но, разбира се, всяко банково развитие като това наистина предизвиква въпроси и, разбира се, ние ще обсъдим това днес в Еврогрупата“, допълни той.

Френският финансов министър Брюно льо Мер каза по-рано, че не вижда риск от зараза.

„Това, което се случва в САЩ, е уникално, с банка, която е с изключително голяма експозиция към технологичния сектор“, каза той за радио France Info. „Няма специално предупреждение за френския банков сектор, а ние, разбира се, следим ситуацията много внимателно“, допълни той.

Говорител на Френската централна банка заяви отделно, че банките в страната нямат експозиция към SVB.

Silicon Valley Bank се превърна в най-големия фалирал кредитор в САЩ от над десетилетие, предизвиквайки опасения за зараза в технологичния и финансовия сектор по света. В еврозоната германският финансов регулатор BaFin отговори, замразявайки клона на SVB в страната, макар че заяви, че дейността му не носи опасност за финансовата стабилност.

Италианският финансов министър Джанкарло Джорджети изрази увереност, че европейските власти ще се намесят бързо, за да предотвратяват всякакви последици.

„Оценяваме скоростта, с което американските власти се намесиха и сме убедени, че, при нужда, европейските власти ще се намесят със същата скорост и ще оценят всички последици за провеждането на паричната политика и за финансовата стабилност“, написа той в коментар към медиите.

Шефът на групата Донахю заяви, че ситуацията напомня, че рискът и моментите на промяна могат да се случат много неочаквано. Европа е добре позиционирана обаче заради промените в регулаторната рамка през последното десетилетие, каза той.

„Никога нямаме причина да бъдем самодоволни, знаем колко бързо могат да се променят нещата. Ето защо днес ще можем да получим актуална информация за това къде стоят нещата към момента, но съм уверен, че имаме способността за управление на този вид рискове“, каза той.

Донахю добави, че Европейският съюз ще търси как да подкрепи технологичния сектор, за да гарантира, че той все още е в състояние да расте и че перспективите му няма да бъдат значително засегнати.

„Мисля, че нашата банкова система в Европа в момента разбира много добре риска в европейските и глобалните технологии и разполага с правилните мерки, за да управлява този риск и да може да се справи с него в бъдеще“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
What is the SNB equity ratio? https://***.swissinfo.ch/eng/business/the-most-critical-questions-about-the-swiss-central-bank-s-huge-losses/48261774
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още