IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на европейските банки се сриват след фалита на SVB*

Книжата на Commerzbank бележат най-голям спад - от над 12 процента

12:10 | 13.03.23 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на банките в Европа се сриват в понеделник, след като крахът на фокусираната върху стартъп компании Silicon Valley Bank продължи да разтърсва пазарите. В същото време големите американски банки не успяха да задържат краткото си предпазарно рали, след като властите се намесиха, за да удържат заразяване във финансовия сектор, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският банков индекс Stoxx се понижава с 5,17%, след като в петък спадна с 3,78%, с което върви към най-големия си двудневен спад, откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г.

Сред най-големите банки акциите на германската Commerzbank се сриват с 12,31% до 10,01 евро, а на по-големия ѝ конкурент Deutsche Bank – с 6,96% до 9,93 евро.

Цената на книжата на затруднената швейцарска банка Credit Suisse е надолу с 9,70% до 2,25 франка.

Във Великобритания акциите на HSBC поевтиняват с 3,27%, след като стана ясно, че кредиторът купува местното подразделение на SVB срещу 1 паунд, а френската Societe Generale е надолу с близо 6% до 24 евро.

Американското правителство се намеси в неделя със серия от спешни мерки, за да засили доверието в банковата система след краха на Silicon Valley Bank (SVB), което е най-големият фалит на американска банка от финансовата криза през 2008 г.

Това помогна на акциите на големите американски банки като Bank of America и JPMorgan да поскъпнат първоначално в предпазарната търговия, но не успяха да задържат тези ръстове.

По-малките банки остават под натиск, като американската частна банка First Republic Bank се срива с около 50% в предпазарната търговия, а PacWest – с около 26%.

First Republic Bank каза в неделя, че е подсигурила допълнително финансиране чрез JPMorgan Chase, давайки ѝ достъп до общо 70 млрд. долара средства чрез различни източници.

След драматичен уикенд американските регулатори заявиха, че клиентите на SVB ще имат достъп до всичките си депозити от понеделник и създадоха нов инструмент, с който дават на банките достъп до спешни фондове.

Федералният резерв освен това улеснява банките да заемат от него при спешни случаи.

Американските банки изгубиха около 100 млрд. долара капитализация на борсовия пазар миналата седмица след фалита, а европейските кредитори – около 50 млрд. долара, сочат изчисления на Ройтерс.

„Фед не само обръща внимание на опасенията относно активите на банката в баланса, но и по отношение на пасивите, където те по същество са изправени пред по-голямо оттегляне от банките, което... може да бъде унищожително и бързо да срине всяка институция“, коментъра Крис Уестън, ръководител на изследванията в Pepperstone.

„Вероятно ще има допълнителни миграции към по-силните банки и тези с голяма база от активи и нисък собствен капитал ще продължат да отчитат, че вложителите се освобождават от капитал“, добавя той.

Колапсът на SVB се случва успоредно със затварянето на криптофокусираната банка Silvergate, която миналата седмица разкри планове за прекратяване на дейността си и доброволна ликвидация след срива на FTX миналата година.

Държавните регулатори на САЩ в неделя също така затвориха базираната в Ню Йорк Signature Bank, която стана следващата жертва на банковите сътресения след SVB.

* Данните са актуални към 11:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 4
pinoccio
преди 1 година
Банките взеха да падат, като че ли ги е ударило земетресение. Утре ще се разклати и Вранча и у нас ще оцелее само банката на народа - Бурканбанк, с клонове във всяко мазе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
Sitting_Bull
преди 1 година
В идващите години е добре човек да е намалил кредитите колкото може. Основна грешка, която допускат много хора е че при бум почват да харчат на макс, а за мен основния проблем не е увеличаването на лихвите при криза по-скоро е, че увеличаването на доходите е трудно или намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 0
V.At.
преди 1 година
До: V.At.Другото, което също съществено значение, освен риска за безработица, е "остатъчната сума". Ако семейството ви има нетен доход в размер на 5 000 лв и до сега за храна, режийни, облекло и обувки на децата, обучение и т.н сте давали около 3000 лв и са ви оставали 2000 - достатъчни да изплащат един кредит от около 100 000 евро, то при 17% инфлация именно на основните разходи, ще ви останат около 1500. Очаквате да ви вдигнат заплатата? А дано, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
Credit Suisse дали ще изкарат до април . ... централните банки явно лесно се плашат и накрая между двата стола ще паднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
V.At.
преди 1 година
Мисля, че вдигането на лихвите в България значително се надценява, особено спрямо другите фактори за изплащане на апартамент. Що се отнася до фалита на SVB, то е добре да погледнете и другата страна, а именно, че това е банката финансираща предимно т.н. Стартъпи. Какво ще е отражението на този фалит върху безбройните стартъпи за щяло и нещяло? Имат ли тези стартъпи ангажирани аутсорсинг фирми у нас? Как ще се отрази на технологичният сектор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 27
Импeраторът
преди 1 година
До: nkavrakov1982 от три години чакам да се сбъдне прогнозната ти и да си купя за жълти стотинки апартамент, обаче нещо не сбъдва и колегите в училище си накупиха жилища, някои го изплатиха, а аз още живея при майка си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
3 банки за 48 часа ,това е ефекта от вдигане на лихвите за има няма и 12 месеца ,после вервайте на БГ специалистите че нищо страшно нямало ,ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Нашите банки също ще се спекат яко ,кредитирането ще му врърнат кранчето ,и лихвите за нула време ще отлетят,само стойте и гледайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Сещайте се какво става с лихвите и кредитите когато риска отлети високо в небето ,ха ха Сега стана ли Ви ясно че в България до последно се лъже стадото от всички медийни канали и всички възможни начини за информация само и само да е дълбоко приспано.Още от началото на 2022 година предупредих че инфлацията и последващото агресивно вдигане на лихвите ще посече всичко и ще докара криза ,това и стана ,това вече е факт и в процес ,няма как да имаш огромна инфлация и да се харчи,да се теглят кредити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
Хм, предлагам да променим летобронето и вече да не е от новата ера, а от "началото на Руската инвазия". Явно това е някаква значима дата в галактически мащаб. А тука разни зелки обясняват, че от руснаците нишо не зависело. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още