IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC придобива британското подразделение на Silicon Valley Bank за 1 паунд

Трансакцията приключва незабавно и ще бъде финансирана с налични ресурси

09:53 | 13.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

HSBC обяви в понеделник, че придобива британското дъщерно дружество на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank за 1 паунд, предаде Ройтерс.

„Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес в Обединеното кралство“, казва главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин в корпоративно изявление. „Клиентите на SVB UK могат да продължат да ползват банковите услуги както обикновено и да са сигурни, че техните депозити са подкрепени от силата, безопасността и сигурността на HSBC.“

Трансакцията се случва, след като властите в САЩ предприеха действия, за да подкрепят депозитите и да предотвратят евентуални по-широки последици от внезапния крах на Silicon Valley Bank, която е специализирана в кредитирането на стартиращи технологични компании.

Към 10 март британското подразделение Silicon Valley Bank UK Limited има заеми за около 5,5 млрд. паунда и депозити за около 6,7 млрд. паунда, посочват от HSBC. Очаква се собственият капитал на SVB UK да бъде около 1,4 млрд. паунда, уточняват от британската банка.

Трансакцията приключва незабавно и ще бъде финансирана с налични ресурси.

За разлика от САЩ, Великобритания не е обявила по-широки мерки за ликвидността на банковата система.

Междувременно британският министър на финансите Джереми Хънт съобщи, че правителството и Английската централна банка са улеснили частната продажба на британското подразделение на Silicon Valley Bank на HSBC в ход, който ще защити депозитите без подкрепата на данъкоплатците.

От АЦБ обявиха, че по-широката банкова система на Обединеното кралство остава безопасна, стабилна и добре капитализирана.

„Това гарантира, че клиентските депозити са защитени и банкирането може да продължи както обикновено, без подкрепа от данъкоплатците“, каза Хънт в изявление в понеделник. „Доволен съм, че постигнахме решение в толкова кратък срок.“

„HSBC е най-голямата банка в Европа и клиентите на SVB UK трябва да се чувстват спокойни от силата и сигурността, които им носи“, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Лешоядите захлебват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още