IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на Silicon Valley Bank разтърси финансовия свят

Американската корпорация за застраховане на депозитите пое контрола над закъсалата банка в петък. Преди това всички опити за спасяване се провалиха

21:42 | 10.03.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Silicon Valley Bank изпадна в несъстоятелност с рекордна скорост. В сряда банката от Санта Клара, Калифорния, поиска да набере нов капитал. След това цената на акциите се срина. Търсенето на купувач също се оказа неуспешно.

Според запознати с предлагането банкери от Goldman Sachs Group Inc. са уговорили SVB да продаде акциите си на цена 95 долара за брой в четвъртък следобед. Тъй като акциите продължиха да се обезценяват и все повече клиенти изтегляха депозитите си от банката, сделката се разпадна, казват източници пред WSJ. Продажбата на акции е била отменена в петък сутринта.

В петък сутринта банката съобщи на служителите си да „работят от вкъщи днес и до второ нареждане", става ясно от копие от електронно писмо, прегледано от The Wall Street Journal.

SVB обслужваше основно стартиращи предприятия и инвеститорите, които ги финансират - една изолирана екосистема, която понесе голям удар, след като Фед започна да повишава лихвите миналата година, за да ограничи инфлацията. В резултат на това стартъпите източиха депозитите си в SVB по-бързо, отколкото банката очакваше. А новите инвестиции бяха спрели, което означаваше, че в банката не постъпваха свежи пари. Междувременно повишаването на лихвените проценти намали стойността на облигациите на SVB. Късно в сряда банката оповести, че е продала голяма част от тези облигации на загуба. Инвеститорите изхвърлиха акциите, което стресна клиентите и предизвика масово напускане на банката.

В петък сутринта (местно време) Федералната корпорация за застраховане на влоговете (FDIC) пое контрола над кредитора. Тя иска да гарантира, че банката ще може да бъде ликвидирана по организиран начин и че клиентите ще имат достъп до парите си, както обяви органът. В САЩ депозити на стойност до 250 000 долара са застраховани. 

Това е вторият по големина фалит на банка, чиито средства на клиентите са застраховани от фонда за застраховане на депозитите FDIC. Най-големият фалит от този вид беше сривът на Washington Mutual по време на финансовата криза през 2008 г., пише в свой анализ германският Handelsblatt. 

От четвъртък насам клиентите масово теглят средствата си от банката в Силициевата долина. Според съобщения в медиите рискови капиталисти като Union Square Ventures и Founders Fund на Питър Тийл също са поискали от своите портфейлни компании да сменят банката си. 

Според финансовите среди този огромен отлив е направил невъзможно намирането на купувач в петък.

40-годишната Silicon Valley Bank всъщност беше институция в американската технологична индустрия. Тя отпускаше заеми на често все още млади стартиращи предприятия, които биха били отхвърлени от големите финансови институции. Помагаше за първичните публични предлагания и също така причисляваше към клиентите си известни фондове за рисков капитал като Kleiner Perkins и Andreessen Horowitz.

Банката заема 16-о място в списъка на най-големите кредитори по активи и години наред се възползваше от бума на технологичната индустрия. От 2018 г. насам тя има присъствие и в Германия и е една от малкото местни банки, които отпускат заемен капитал на млади, предимно губещи компании. 

Но притесненията за капитала накараха инвеститорите да изпаднат в паника. В четвъртък цената на акциите се срина с повече от 60% - а в петък отново се понижи с повече от 60% в предборсовата търговия.

В сряда вечерта институцията, ръководена от дългогодишния главен изпълнителен директор Грег Бекер, изненадващо обяви, че ще трябва да укрепи капиталовата си позиция. Банката обяви продажбата на облигации на стойност 21 млрд. долара.

Това обаче доведе до загуба от 1,8 млрд. долара. Тази разлика трябваше да бъде компенсирана чрез емитиране на нови акции на стойност 2,25 млрд. долара.

Много други американски банки бяха засегнати

В петък кризата предизвика драстични разпродажби и при други малки американски банки. И тук търговията с десетки ценни книжа беше многократно прекъсвана. Опасенията са, че именно по-малките банки страдат от проблеми, подобни на тези на Silicon Valley Bank. „В момента не виждаме никакво разпространение на проблемите във финансовата система", заяви Джош Браун, главен изпълнителен директор на мениджъра на богатство Ritholtz Wealth Management. „Но лошите настроения се разпространяват върху много финансови акции, а това понякога може да бъде също толкова лошо".

В момента не виждаме никакво разпространение на проблемите във финансовата система.
Джош Браун
главен изпълнителен директор на Ritholtz Wealth Management

Облигациите в техните портфейли рязко понижиха стойността си в условията на рязко повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед). Поради това независимият анализатор Кристофър Уейлън предполага, че редица по-малки институции също ще трябва да търсят увеличение на капитала.

Проблемът може да се задълбочи през следващите седмици. Председателят на Фед Пауъл обяви намерението си в борбата с упоритата инфлация да повиши лихвените проценти дори повече от планираното досега. Проблемът обаче е особено силно изразен при Silicon Valley Bank, както обясни Томас Мишо, главен изпълнителен директор на Keefe, Bruyette & Woods. От една страна, фокусът върху технологичната индустрия там беше особено изразен. От друга страна, портфейлът от облигации е значително по-голям, отколкото в други банки.

Фалитът на Silicon Valley Bank оказа влияние и върху европейските акции, като през цялата сесия дне акциите на банките поевтиняваха. Deutsche Bank на моменти загуби до девет процента, Commerzbank се понижи със седем процента в хода на търговията. Германският финансов регулатор Bafin следи ситуацията, увери негов говорител. „Ние следим текущите събития и ги вземаме предвид като част от нашия текущ надзор. Поддържаме контакт с банките“. В хода на деня книжата частично се възстановиха, но останаха отчетливо на отрицателна територия.

Като цяло щатската банкова система си остава стабилна 

Проблемите на банката повлякоха надолу цялата индустрия. Четирите най-големи банки в САЩ загубиха около 52 млрд. долара пазарна стойност в четвъртък, а по-широкият индекс на банковите акции преживя най-лошия си ден от близо три години. Банковите акции продължават да се сриват в петък, като редица от тях бяха спрени от търговия поради нестабилност.

Чрез внимателно управление на балансите и избягване на по-нататъшни грешки в паричната политика рискът от заразяване и системната заплаха могат лесно да бъдат управлявани.
Мохамед Ел-Ериан
бивш ръководител на фонда Pimco

Мохамед Ел-Ериан, бивш ръководител на фонда Pimco на Allianz, се опитва да успокои инвеститорите. Американските банки се справят с риска от разпространение и системния стрес от сътресенията в банката в Силициевата долина, заяви той в петък. „Чрез внимателно управление на балансите и избягване на по-нататъшни грешки в паричната политика рискът от заразяване и системната заплаха могат лесно да бъдат управлявани", написа Ел-Ериан в Twitter. „Банковата система на САЩ като цяло е стабилна, което не означава, че всяка банка е такава", добавя той.  Silicon Valley Bank изпадна в несъстоятелност с рекордна скорост. Снимка: Bloomberg Silicon Valley Bank изпадна в несъстоятелност с рекордна скорост. Снимка: Bloomberg

Едва през миналата седмица акциите на банките в САЩ все още се повишаваха на годишна база, като вече бе разпространена новината, че корпоративните депозити са намалели през 2022 г. за първи път от 1948 г. насам. Внезапните разпродажби се считат за особено тревожни на фондовия пазар за банките. Поради ролята им на доставчици на капитал често се приема, че те дават сигнали на по-широкия пазар. Драмата от тази седмица вероятно ще бъде масло в огъня на онези, които предупреждават за рецесия.

„Не смятам, че това е знак за ранно предупреждение, но имам чувството, че пазарът го вижда именно така", отбелязва Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Wealth. Преди това анализаторите очакваха по-високи приходи от лихви. Според Майкъл О'Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading, тази увереност сега е поставена на изпитание. Досега „реалността, че средата на по-високи лихвени проценти ще бъде насрещен вятър за компаниите занапред, беше последователно пренебрегвана", каза той. „От моя гледна точка това подчертава, че повишаването на лихвените проценти просто наистина има значение“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

12
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: rattenРатко ,какво да коментирам?Преди 12 месеца написах че такава инфлация се бори с рязко вдигане на лихвите което заради самото високо ниво на инфлацията води до криза.Историята не може да промениш,а това че си купил на зелено точно когато банките обърнаха рязко тренда и парите поскъпват си е твоя работа.Никой не ти е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 11
ratten
преди 1 година
бойчо, защо пак не поканите независимия експерт без недвижимо имущество, накавръков, да коментира тренда при цените на имотите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 2
bigiadri
преди 1 година
И защо трябва да се учудваме от фалити? Това е капитализъм , най-близо до природния закон за оцеляване на вида . Като не са били разумни и предвидливи , не са си направили добре сметката ,просто няма да ги има. Само най-жизнените продължават напред ,така се изгражда работеща и жизнена ,икономическа среда. Едни си отиват ,други идват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Зелкич, кажи малко сега за фалиралите расийски банки. Има ли ги, няма ли ги. Имат ли 30трл гущери дълг като Сашовскоте дилъри на хартия? Или викаш те ония имат само бомби и вече перални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
пазарът ще се почисти от зомбитата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 1 година
До: nkavrakov1982Не би седяло добре. Но, мисля, напоследък нямаме такива материали, даже в последните седмици, ако не и месеци, в този сектор преобладават по-трезви оценки и по-негативни заглавия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: Boicho PopovБойчо,искам да питам понеже си главен редактор,как според теб седят заглавията за имотния сектор с някоя леличка брокерка която обяснява че всичко е стабилно и тия новини да кажем 10,20 мин качени след поредната захаросана статия за нашия имотен пазар?Хората четат и някак си олеквате ,казвам го като обратна връзка не е заяждане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 1 година
До: remarekАми това е вътрешно заглавие, а не просто изречение... И задава смислово целите следващи пасажи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Това е което предстои.Още миналата година предупредих,след такава зверска инфлация Централните банки агресивно ще вдигат лихвите.Това и стана.Важно е хората да се подготвят за идващото цунами.Големия проблем е че говореха че кризата щяха да е лека,но кризата няма да е лека защото имаме тежка и упорита инфлация.Обратното предполага лека криза но за съжаление сме в режим на тежко приземяване и обществото е по добре отрано да е готово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
Иван Митев
преди 1 година
Лошите последици в САЩ са от влиянието на употребявания метод за държавни финанси с много голям дефект.Правителството на САЩ взима заеми за да плаща щети от финансовата грешка. Заради финансовия дефект правителството на САЩ има сегашните дългове. Федералният резерв е некомпетентен за прекратяване на сегашните финансови проблеми на САЩ. При запазване на съдбовна грешка в методът за държавни финанси на САЩ, в САЩ е с нарастващи трудности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още