IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската Silicon Valley Bank колабира и бе поета от регулаторите  

В четвъртък банката от Силициевата долина изненадващо обяви, че ще трябва да укрепи капиталовата си позиция

19:05 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Американската Silicon Valley Bank колабира и бе поета от регулаторите  

Silicon Valley Bank се срина в петък във втория по големина банков фалит в историята на САЩ, след като масово теглене на депозити провали плановете на технологичния кредитор да набере свеж капитал. Търсенето на купувач също беше неуспешно. Така в петък Федералната корпорация за застраховане на влоговете (FDIC) пое контрола над закъсалата банка. Търсенето на купувач се оказа успешно, а по-рано това банката отмени планираното увеличение на капитала.

В четвъртък цената на акциите на Silicon Valley Bank се срина с повече от 60%, а в петък отново се понижи с повече от 60% в предборсовата търговия. Книжата на SVB бяха спрени от търговия в началото на търговията. Правилата на Nasdaq предвиждат, че търговията се прекратява, когато се очакват важни новини, които биха могли силно да повлияят на търговията.

В четвъртък банката от Силициевата долина изненадващо обяви, че ще трябва да укрепи капиталовата си позиция. Финансовата компания от Санта Клара, Калифорния, беше обявила продажбата на облигации на стойност 21 млрд. долара. Това обаче доведе до загуба в размер на 1,8 млрд. долара. Сега тази разлика трябваше да бъде компенсирана с емитирането на нови акции на стойност 2,25 млрд. долара.

SVB заема 16-о място в списъка на най-големите институции по активи. От 2018 г. банката присъства и в Германия и е една от малкото местни банки, които отпускат заемен капитал на млади, предимно губещи компании.

В петък кризата предизвика драстични разпродажби и при други малки американски банки. И тук търговията с десетки ценни книжа беше многократно прекъсвана. Опасенията са, че именно по-малките банки страдат от проблеми, подобни на тези на Silicon Valley Bank.

Облигациите в техните портфейли са загубили значителна стойност в условията на рязко повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед). Именно заради това независимият анализатор Кристофър Уейлън очаква, че редица по-малки кредитори също ще трябва да търсят увеличение на капитала.

Проблемът може да се задълбочи през следващите седмици. Председателят на Фед Пауъл обяви намерението си да повиши лихвените проценти дори повече от предварително планираното в борбата с упоритата инфлация.

Колапсът на Silicon Valley Bank се отрази и на европейските акции, като книжата на банките се понижиха навсякъде. Deutsche Bank загуби на моменти до девет процента, а Commerzbank е надолу със седем процента. В хода на деня книжата се възстановиха частично, но останаха отчетливо на отрицателна територия.


Затова банката е важен инвеститор за стартиращи предприятия в ранен етап на развитие, както и за фондове за рисков капитал. По нейна собствена информация около половината от всички публични технологични и здравни компании с финансиране от рисков капитал са клиенти на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още