IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичната криза удари Silicon Valley Bank - акциите се сринаха с 60%

Банката иска да укрепи капиталовата си позиция и обяви, че ще продаде облигации и ще емитира нови акции. Инвеститорите реагираха панически

07:53 | 10.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
SVB преживява тежки дни. Снимка: Bloomberg
SVB преживява тежки дни. Снимка: Bloomberg

Това беше най-лошият борсов ден в историята на финансовата институция: акциите на Silicon Valley Bank се сринаха с 60% в четвъртък.

Инвеститорите реагираха панически на изненадващото съобщение на банката, че трябва да укрепи капиталовата си позиция. Финансовата компания от Санта Клара, Калифорния, беше обявила продажбата на облигации на стойност 21 млрд. долара в сряда вечерта. Това обаче доведе до загуба в размер на 1,8 млрд. долара. Сега тази разлика ще бъде компенсирана с емитирането на нови акции на стойност 2,25 млрд. долара.

„Решението на SVB да продаде ценни книжа на стойност 21 млрд. долара, което води до загуба от 1,8 млрд. долара след данъчно облагане, е изненадващо, като се има предвид способността на банката да се снабдява с извънбалансови клиентски средства за финансиране на депозити. За да облекчи капиталовия удар, SVB ще емитира 1,25 млрд. долара обикновени акции и задължително конвертируеми привилегировани акции на стойност 500 млн. долара. General Atlantic също ще закупи обикновени акции за 500 млн. долара в отделна сделка“, коментират Херман Чан, старши анализатор в Bloomberg Intelligence, и Серджо Ферейра, асоцииран анализатор в Bloomberg Intelligence. 

Банката на Силициевата долина заема 16-о място в списъка на най-големите институции по активи и е важен инвеститор в стартиращи предприятия и фондове за рисков капитал в ранен етап на развитие. По нейни собствени данни около половината от всички публични технологични и здравни компании с финансиране с рисков капитал са клиенти на банката.

Но кризата в технологичната индустрия вече се усеща и в банката, както признава дългогодишният ѝ главен изпълнителен директор Грег Бекер в писмо до инвеститорите си. Клиентите на стартъпите например използват депозитите си по-бързо от очакваното. С оглед на неотдавнашното бързо покачване на лихвените проценти новите кръгове на финансиране са станали трудни и са много по-малки. Това оказва натиск върху стартиращите предприятия. Пазарът на някога доходоносните първични публични предлагания също е заспал. В резултат на това рисковите капиталисти също връщат по-малко депозити по сметките си.
Акциите на SVB отбелязаха най-големия си еднодневен спад в историята, като се сринаха с над 60% и загубиха още 20% в следборсовата търговия. Снимка: Bloomberg Акциите на SVB отбелязаха най-големия си еднодневен спад в историята, като се сринаха с над 60% и загубиха още 20% в следборсовата търговия. Снимка: Bloomberg
Някои инвеститори съветват компаниите от портфейла си да изтеглят средствата си от Silicon Valley Bank. Сред тях е и фондът Founders Fund на известния инвеститор Питър Тийл, както съобщава Bloomberg.

Сътресенията в Silicon Valley Bank предизвикаха широка разпродажба във финансовата индустрия в четвъртък. Четирите най-големи американски банки - JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo - загубиха общо около 52 млрд. долара пазарна стойност само в този ден.

В сряда криптобанката Silvergate Capital беше обявила доброволна ликвидация. Дубравко Лакош, анализатор в JP Morgan Chase, заяви пред американския финансов канал CNBC, че това може да са „предвестници" на още проблеми в банките. Проблеми има и в сектора на офис имотите. Тъй като Джером Пауъл, ръководител на Федералния резерв на САЩ, обяви по-нататъшни и по-големи стъпки за увеличаване на лихвените проценти в четвъртък, това може да доведе до нови сътресения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
До: BisoФЕД е некомпетентен за спасение от сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Представени са лоши последици от употреба на метод за държавни финанси с много голям дефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Biso
преди 1 година
Тъй като Джером Пауъл, ръководител на Федералния резерв на САЩ, обяви по-нататъшни и по-големи стъпки за намаляване на лихвените проценти....... - Намаляване или увеличаване на лихвените проценти? (понеже: Икономиката се оказва изненадващо устойчива и инфлацията отново започва да расте)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още