IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX застигна банковия сектор: Silvergate обяви ликвидация

Кредиторът доброволно ще ликвидира активите си и ще намали дейността си, стана ясно

11:10 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Близката до криптосектора банка Silvergate Capital доброволно ще ликвидира активите си и ще намали дейността си, след като кризата в криптосектора от миналата година покоси финансовата ѝ стабилност.

„На фона на последните развития в индустрията и с регулаторите Silvergate вярва, че систематично намаляване на банковите операции и доброволна ликвидация на банката е най-добрият път напред“, се казва в позиция. От кредитора посочват, че се предвижда пълно изплащане на депозитите, съобщава Bloomberg.

Крахът на Silvergate настъпи на фона на регулаторен натиск и криминално разследване от министерството на правосъдието на САЩ във връзка с отношенията с фалиралата криптоимперия на Сам Банкман-Фрийд и неговата FTX. И макар на този етап да няма установени нарушения от страна на кредитора, тревогите около него се задълбочиха и той трябваше да продаде активи на загуба и да прекрати работата на основната си платежна мрежа – сърцето на услугите за криптоклиентите.

„Днес виждаме какво може да се случи, когато една банка разчита прекомерно на рисков, волатилен сектор като криптовалутите“, коментира сенатор Шеръд Браун, председател на Комисията в Сената по банково, жилищно и градско дело.

Компанията съобщи на инвеститорите на 1 март, че разглежда въпроса дали ще може да остане в бизнеса. Последният подобен крах на банка е от 2020 г., но тъй като при Silvergate процедурата е доброволна, тя няма да влезе в официалната статистика.

Новината потопи още акциите на банката. В следборсовата търговия те поевтиняха с над 40% до 2,76 долара – за сравнение през ноември стойността им стигна 220 долара.

Крахът на Silvergate може да увеличи още натиска върху банките „да покажат, че техните дейности с криптовалута са безопасни и стабилни“, коментира по-рано Хилари Алън, професор по право от Американския университет във Вашингтон, която е свидетелствала пред Конгреса във връзка с FTX.

Последствията от драмата на Silvergate продължават да оказват ефект върху криптосектора. Компанията за добив на криптовалута Marathon Digital Holdings прекрати заем от банката, намалявайки дълга си с 50 млн. долара. Главният изпълнителен директор на най-голямата в света криптоборса Binance Чанпън Джао пък написа в туит, че платформата му няма загуба на активи от Silvergate.

Silvergate започва бизнес дейност през 1988 г., предоставяйки заеми на индустриални клиенти. През 2013 г. започва да навлиза в криптосектора. Идеята е да се обединят безлихвени депозити, свързани с услуги за криптоклиенти, като впоследствие парите да се насочат към – според банката – консервативно портфолио от инвестиции в лихвоносни продукти и други банки, краткосрочни ценни книга и заеми, които носят „атрактивна коригирана спрямо риска възвръщаемост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още