IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в САЩ предприеха спешни мерки след краха на Silicon Valley Bank

С мерките институциите се надяват да укрепят доверието към финансовата система

08:45 | 13.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските власти предприеха извънредни мерки в неделя, за да укрепят доверието в банковата система, след като крахът на Silicon Valley Bank (SVB) заплаши да предизвика по-широка финансова криза, съобщава Ройтерс.

След драматичен уикенд регулаторите заявиха, че клиентите на банката ще имат достъп до всичките си депозити от понеделник и създават нов инструмент, с който да дадат на банките достъп до спешни средства. Федералният резерв освен това направи по-лесно за банките да взимат заеми от него при спешни ситуации.

Макар че мерките осигуриха известно облекчение за компаниите от Силициевата долина и световните пазари в понеделник, опасенията за по-широки банкови рискове остават и хвърлят съмнения за това дали Фед ще продължи с плана си за агресивно увеличаване на лихвените проценти.

„Смятаме, че стъпките, предприети от Фед, министерство на финансите и Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC) решително ще прекъснат психологическия „омагьосан кръг“ в регионалния банков сектор“, коментира Карл Шамота, главен пазарен стратег в Corpay в Торонто.

„Но, справедливо или не, епизодът ще допринесе за по-високи нива на фонова волатилност, като инвеститорите ще следят внимателно дали няма да се появят други пукнатини, докато затягането на политиката от Фед продължава“.

Регулаторите освен това предприеха бързи действия да затворят нюйоркската Signature Bank, която също се оказа под натиск през последните дни.

По-широките усилия да се избегне криза повиши фючърсите на Wall Street в азиатската търговия в понеделник, подкрепяйки по-широките пазари.

Въпреки това продължаващите опасения за финансовия сектор натежаха върху основните банкови акции, като акциите на HSBC Holdings, Standard Chartered Bank, японската Mitsubishi UFJ и сингапурската DBS поевтиняха.

Намесата на администрацията на Байдън подчертава как безмилостната кампания на Фед и други големи централни банки за преодоляване на инфлацията създава стрес във финансовата система и на световните пазари.

Silicon Valley Bank, опора на стартъп компаниите, беше продукт на продължилата десетилетия епоха на евтини пари, с уникални рискове, които я направиха особено уязвима. Тъй като миналата седмица от банката изтече капитал, опасенията, че други регионални банки споделят известни прилики, бързо се разпространиха.

Тъй като Федералният резерв е готов да продължи да повишава лихвените проценти, според инвеститорите финансовата система може все още да не е напълно преодоляла проблемите.

Фед ще проведе следващата си среща по паричната политика на 21-22 март. Анализаторите на Goldman Sachs вече не очакват централната банка да повиши лихвите на тази среща на фона на напрежението в банковия сектор. По-рано Goldman очакваше повишение с 25 базисни пункта през март.

„Това, което инвеститорите трябва да очакват от утрешния ден и след това, е, че ще се сблъскаме с голям риск от събития“, коментира Майкъл Първс, главен изпълнителен директор на Tallbacken Capital Advisors. „Ще останат висящи въпроси по отношение на други регионални банки.“

Защитени вложители

Крахът на SVB - най-големият банков фалит от 2008 г. насам - породи опасения относно това дали клиентите от малките бизнеси ще могат да плащат на служителите си, тъй като FDIC защитава само депозити до 250 хил. долара.

Около 89% от депозитите на SVB на стойност 175 млрд. долара са били незастраховани към края на 2022 г., посочва FDIC.

Всички вложители, включително тези, чиито средства надвишават максималното ниво на държавна застраховка, ще бъдат оздравени, се казва в съвместно изявление на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и председателя на FDIC Мартин Грюнберг от неделя вечерта.

Високопоставен служител на министерството на финансите на САЩ заяви, че предприетите действия ще защитят вложителите, като същевременно предоставят допълнителна подкрепа за по-широката банкова система, но служители и регулатори продължават да следят стабилността на финансовата система.

"Фирмите не биват спасени. Защитават се вложителите", каза служителят.

Рискът ще се поеме от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който разполага с достатъчно средства за това.

Предоставянето на изключения за системен риск се счита за по-бързо от чакането на възможен купувач, коментира представителят.

Заличени

Служители на министерството на финансите казаха, че вложителите в Signature Bank в Ню Йорк, която беше затворена в неделя от финансовия регулатор на щата Ню Йорк, също ще бъдат оздравени без загуба за данъкоплатеца.

Signature, подобно на SVB, имаше клиенти основно от технологичния сектор, а ценните книжа в баланса ѝ се влошиха с нарастването на лихвените проценти. Към септември почти една четвърт от депозитите на Signature са идвали от сектора на криптовалутите, но банката обяви през декември, че ще намали депозитите си, свързани с крипто, с 8 млрд. долара.

Въпреки че всички клиентски депозити ще бъдат защитени, новите политики, приети в неделя, ще „заличат“ акционерите и притежателите на облигации в SVB и Signature Bank, заяви високопоставен служител на министерството на финансите на САЩ.

Заедно с решението на Фед да гарантира, че финансовите институции могат да посрещнат нуждите на всичките си вложители, стъпките ще „възстановят доверието на пазара“, допълва той.

Фючърсите се повишиха в понеделник, с което се предполага само 17% шанс за вдигане на лихвения процент с половин пункт от Фед, когато се срещне следващата седмица, което е доста под 70-те процента, преди новината за SVB да излезе миналата седмица.

Фед заяви, че ще предоставя допълнително финансиране чрез нова програма за срочно финансиране на банките, която ще предлага заеми до една година на депозитарни институции, обезпечени с държавни облигации и други активи, които тези институции притежават.

Когато пандемията от коронавирус предизвика финансова паника през март 2020 г., Фед обяви серия от мерки за поддържане на кредитния поток чрез намаляване на разходите по заеми и удължаване на условията на директните заеми. До края на същия месец използването на възможността за отстъпка на Фед скочи до над 50 млрд. долара.

До средата на миналата седмица, преди срива на SVB, не е имало индикации за увеличаване на използването, като данните на Фед показват седмични неизплатени салда от 4 до 5 млрд. долара от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
pinoccio
преди 1 година
Ай, ай, ай, "невидимата ръка на държавата" ще спасява положението. Корпорации и държава в едно - има само едно име и никой не смее да го споменава. Името е - фашизъм, клеймен и в същото време прилаган с пълна сила под името - "представителна демокрация". Идеологическата боза е толкоз голяма, че ако човек изпие една чаша от нея, ще засвири като полски щурец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 1 година
Сега банкрутът на банка е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Същината на неправилността е пренебрегване качествата на парите.Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива банкова система. Сега злокобният проблем е запазването на държавната финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още