IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крахът на SVB разкрива пробойните в банковия сектор на САЩ

Фалитът на SVB все още изглежда като изолиран случай и ако остане такъв, то доверието в сектора едва ли ще пострада значително

17:26 | 11.03.23 г. 7
Снимка: Philip Pacheco/Bloomberg
Снимка: Philip Pacheco/Bloomberg

"Добре е, че хората не разбират нашата банкова и парична система, защото ако разбираха, вярвам, че щеше да има революция още утре сутрин". Това казва един от най-големите индустриалци на 20-и век и основател на автомобилната компания Ford Хенри Форд.

Сега този цитат отново е актуален, след като една от най-големите банки в САЩ - Silicon Valley Bank (SVB), беше поставена под контрола на синдици в Калифорния късно вечерта в петък, а Федералната служба за защита на депозитите в САЩ (FDIC) обави, че ще раздаде на депозантите гарантираните депозити, които са в размер до 250 хил. долара.

Това е вторият по големина фалит на финансова институция в САЩ и първи с подобни размери след финансовата криза, позната като "Голямата рецесия", започнала през 2008 г. след фалита на Lehman Brothers нa 15 септември същата година.

Какво се случи?

В сряда вечер базираната в Санта Клара, Калифорния, SVB, която е управлявана от холдинговата компания SVB Financial Group, обяви, че ще търси нов капитал в размер на 2,25 млрд. долара, за да покрие голяма загуба, настъпила вследствие на продажба на дългови инструменти.До решението на банката, която инвестираше в стартиращи компании повече от 40 години и даде начална подкрепа на компании като Cisco, Beyond Meat, Shopify, да обяви, че търси капитал, се стигна, след като стана ясно, че тя е продала на загуба част от облигациите (предимно американски държавни ценни книжа) и други инструменти (подкрепени с ипотека и от правителството ценни книжа), които държи с цел да си осигури ликвидност и да може да посреща задълженията си да обслужва депозанти, които често са на стартиращи компании в областта на технологиите и медицината и фармацията.

Всичко това се случва на фона на публикации в специализираните издания в САЩ, в които се посочва, че през последните дни банката е била подложена на интензивно теглене на депозити от стартиращи компании след появила се информация за финансовото ѝ състояние. Голяма част от комуникацията, че нещо не е наред с SVB, e била разпространявана в Twitter, както и в затворени групи в други приложения.

Една част от стартиращите компании (ROKU, Camp.com), клиенти на SVB, вече обявиха, че или няма да могат да си платят текущите задължения към персонала и доставчици, или ще го направят със закъснения, което заплашва тази банкова криза да се прехвърли и в реалния сектор.

Към момента на поемане на контрола от американките власти вчера, по данни на FDIC и регулаторните власти в Калифорния, банката, която повече от 40 години подкрепя стартъп екосистемата, е имала депозити на свои клиенти в размер на над 175 млрд. долара в края на миналата година (намалели значително в последните месеци и седмици - бел. ред). Огромна част от тях, над 97 на сто, са такива, които надхвърлят размера, който се гарантира от държавата. 

Какво се случва, ако се продадат дългови инструменти преди падеж и защо това сега е проблем?

Продажбата на посочените по-горе активи е определена като "странна" от FT, защото според изданието SVB е пласирала книжа, чийто матуритет (падеж - бел. авт.) още не е настъпил.

Аксиоматично правило на дълговите пазари е, че цената на дадена дългова книга, която инвеститорите купуват, е обратнопропорционална на доходността, която тя носи. В случая с SVB банката е купувала облигации и дългови инструменти, обезпечени с ипотеки, в годините, когато лихвите по тях бяха относително ниски. В последната година обаче Федералният резерв на САЩ увеличи на няколко пъти основните си лихви, които от нива 0-0,25 на сто през 2022 г. достигнаха 4,5-4,75 на сто в момента. С това се повишиха и лихвите по дълговите инструменти, като тези по 2-годишните американски правителствени книжа преминаха над 5 на сто за първи път от 2007 г., след като по време на пандемията удариха дъно от около 0,11 на сто.

Така, според описаното правило, всички облигации губят стойност, за да отговорят на новата пазарна реалност. Т.е. ако даден инвеститор е закупил облигация за 100 лева и купон (лихва) от 0,25 стотинки, то при растящи лихви той трябва да я продаде така, че новият ѝ купувач да реализира печалба. Това става само с намаляване на цената на въпросната облигация, защото иначе купувачът би избрал да купи новоемитирани облигации, които вече предлагат по-висока доходност.

В "странния" случай с SVB данните показват, че портфолиото ѝ в размер на 91 млрд. долара по счетоводна стойност вече се е обезценило с 15 млрд. долара вследствие на общото повишаване на лихвените проценти до 75 млрд. долара. Това автоматично е пренесено като загуба.

Тази непокрита загуба е почти два пъти по-голяма от пазарната капитализация на холдинговата компания зад SVB. Вследствие на обявените намерения за привличане на допълнителен капитал в четвъртък капитализацията на институцията се срина до 6,3 млрд. долара, като акциите поевтиняха с над 60 на сто.

Интересен въпрос е дали банката просто не е могла да изчака дълговите ѝ инструменти да достигнат матуритет, но тук се крие и истинският проблем - би могла да го направи, ако не е била принудена да продава заради липса на ликвидност, която явно е била налице или непосредствено е предстояла. 

Защо се сриват акциите и на водещите банки?

Макар и извършваща предимно специфична дейност по подкрепа на стартиращи компании, SVB е 16-а по размер на активите в САЩ и е кредитна институция, каквито са големите играчи от Уолстрийт, Лондонското сити и западноевропейските столици. 

След новината, че SVB търси 2,25 млрд. долара свеж капитал под формата на акции и конвертируеми облигации акциите на редица водещи банки поевтиняха. Германската  Deutsche Bank понесе срив от почти 8 на сто веднага след като SVB обяви, че търси капитал чрез продажба на нови акции и други инструменти. Книжата на британската HSBC се обезцениха с около 4,5 на сто, в САЩ тези на JP Morgan Chase изгубиха 5,4 на сто, на Citigroup - над 4 процента.

Причината за тези движения може би е, че след като състоянието на портфейла на SVB излезе "на светло", инвеститорите се притесниха, че то може да наподобява това на по-големите банкови "акули", което ги накара да изтеглят част от капиталовложенията си в тях.

През ноември м.г. в. Wall Street Journal писа, че в банковия сектор в САЩ реалната пазарна стойност на държаните от банките дългови книжа (най-често американски ДЦК) са се обезценили с повече от 14 на сто от началото на 2022 г. Сред кредитните институции с най-голяма разлика между счетоводната и пазарната стойност на държаните облигации бе посочена Bank of America. Ако те бъдат продадени, кредиторът ще реализира негативен резултат от 116 млрд. долара, или 43 на сто от целия капитал на банката.

Междувременно, както председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл обяви по-рано тази седмица, лихвените нива може да продължат да се покачват с по-бърз темп от очакваното досега с цел да се пребори инфлацията. Решения, с които Фед тласка страната към намаляване на икономическата активност, а оттам - и тази на банките.

Друга причина е в т.нар. инвеститори в къси продажби, които залагат, че стойността на даден актив ще падне и при индикации, че това се случва, увеличават своите залози. Така се завърта допълнително спиралата на обезценяването на дадени компании.

Какво предстои?

Ако "дупките" в счетоводните книги на банките през идните месеци започнат да се очертават по-ясно, е възможно късите продажби да продължат и това да доведе до значителни трудности за сектора с евентуална последваща държавна намеса, както се случи при Голямата рецесия в периода около 2008 г.

Не трябва да се изключва и възможност за ново законодателство в сектора, тъй като голяма част от регулациите в момента насърчават покупката и държането до падеж на дълговите инструменти с висок рейтинг - ход, който се оказа пагубен за калифорнийската банка в момент на липса на ликвидност. 

От друга страна SVB все още изглежда като изолиран случай и ако остане такъв, то доверието в сектора едва ли ще пострада значително и, както изтъква Хенри Форд, проблемът отново ще изчезне от общественото внимание. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 11.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 11 месеца
Не си научихме урока от 2008 и сега ще повторим класа. Ще е тежко. Много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
corner
преди 11 месеца
До: evlogiЧе коя инвестиционна банка се управлява консервативно . Фалитът е системен и няма нищо особено тук . Това че 90% от депозитите не са застраховни го показва . А кое не е застраховано - под ножа . Всеки който е обащал да плаща ще има случай да го направи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
danchomentata
преди 11 месеца
Украинското жито в момента е вероятно много под себестойността определена от CBOT (Chicago Board of Trade)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 11 месеца
Bryan wanted the United States to use silver to back the dollar at a value that would inflate the prices farmers received for their crops, easing their debt burden. https://***.americaslibrary.gov/aa/bryan/aa_bryan_silver_2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
evlogi
преди 11 месеца
Много рисково и некомпетентно управление е имала тази банка...Още в началото на миналата година ФЕД даде ясно да се разбере,че лихвите навлизат в процес на бързо и вероятно доста продължително покачване.И това не е довело до никакви действия от мениджмънта по намаляването на огромният за баланса им (близо 50% от него)портфейл от ДЦК,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 17
Иван Митев
преди 11 месеца
При запазване на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси няма възможност за устойчиво спасение на банки.След прекратяването на държавната грешка е постижима устойчива банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 13
valentino29
преди 11 месеца
"Фалитът на SVB все още изглежда като изолиран случай и ако остане такъв, то доверието в сектора едва ли ще пострада значително" Ако остане...........,колко да е ако!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още