IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подразделението на SVB във Великобритания ще бъде обявено в несъстоятелност

Вложителите, които отговарят на условията, ще получат плащания от фонда за застраховане на депозитите на страната

14:23 | 11.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подразделението на SVB Financial Group във Великобритания ще бъде обявено в несъстоятелност след колапса в САЩ на банката майка Silicon Valley Bank (SVB).

Вложителите, които отговарят на условията, ще получат плащания от фонда за застраховане на депозитите на Обединеното кралство, съобщава британската централна банка, цитирана от Bloomberg.

На Острова депозитите са застраховани до размер от 85 хил. паунда (102 хил. долара) или 170 хил. паунда за съвместни сметки, напомнят от Bank of England.

„SVB UK има ограничено присъствие в Обединеното кралство и няма критични функции, поддържащи финансовата система“, казват още от британската централна банка.

„Междувременно фирмата ще спре да извършва плащания или да приема депозити“, посочва се още в съобщението на институцията.

Компанията е наела Interpath Advisory да се справи с неплатежоспособността, според източници на Bloomberg, запознати с въпроса, които са пожелали анонимност. Срещи обаче още не са насрочвани.

Представители на SVB UK и Interpath са отказали коментар.

Банковият регулатор във Великобритания - Prudential Regulation Authority, смята, че звеното вече не е жизнеспособно, съобщи по-рано Financial Times.

Бизнесът в петък е поискал от доставчика на краткосрочно финансиране на централната банка 1,8 млрд. паунда (2,2 млрд. долара).

Silicon Valley Bank е най-големият кредитор в САЩ, фалирал след повече от десетилетие в петък след неуспешен опит за набиране на капитал и изтичане на пари от технологични стартиращи фирми, които подхраниха възхода на кредитора.

Междувременно стана ясно, че американските регулатори търсят купувач за останките от SVB Financial Group. Federal Deposit Insurance Corp. сега има за цел да намери купувачи за различните бизнеси на фирмата, за да върне колкото се може повече от парите на клиентите.

Големи банки вероятно ще се интересуват от бизнесите предвид техния управляем размер и атрактивната клиентска база от технологични фирми и техните богати основатели.

Бърза продажба обаче не може да се очаква.

Активите на банката възлизат на около 212 млрд. долара към края на миналата година. Оттогава стойността им се е свила със сигурност, тъй като компанията продаде активи, за да набере пари, а вложители теглеха средства.

Повече от половината активи на банката бяха в портфейл от облигации, който генерира сериозни загуби при повишаване на лихвите.

Компанията има повече от 8500 служители към 31 декември, според годишната ѝ декларация. Офисите ѝ по света са десетки, вкл. във Великобритания, Канада, Европа, Азия и Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 11.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още