IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колапсът на SVB измести фокуса на Джереми Хънт от бюджета към технологиите

Най-големият банков фалит в САЩ за последните години доведе до серия от извънредни срещу между Хънт Риши Сунак, Андрю Бейли и Андрю Грифит

18:07 | 12.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Британският финансов министър Джереми Хънт. Източник: Bloomberg L.P.
Британският финансов министър Джереми Хънт. Източник: Bloomberg L.P.

Подготовката на британския министър на финансите Джеръми Хънт относно новия бюджет беше нарушена заради стремежа за ограничаване на щетите от колапса на Silicon Valley Bank (SVB), докато служителите от неговото ведомство се надпреварват да финализират пакет в подкрепа на технологичния сектор на Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Хънт трябва да представи своя пролетен бюджет пред правителството в сряда, като е подложен на натиск да стимулира растежа на фона на прогнозите за рецесия и да се справи с продължителната криза при разходите за живот.

Колапсът на SVB накара британските власти да се опитат да защитят технологичните индустрии в страната от най-големия банков фалит в САЩ през последните години.

В събота калифорнийският регулаторен орган обяви фалита на SVB – 16-тата по големина банка в САЩ, която е фокусирана върху стартъп компании.

Последствията от краха на SVB прекъснаха подготвителната работа на Хънт около бюджета, тъй като той трябваше да присъства на извънредни срещи с министър-председателя Риши Сунак, управителя на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли и главния секретар на финансовото министерство Андрю Грифит, за да се справят със ситуацията.

„Има сериозен риск за някои от нашите най-обещаващи компании“, призна Хънт в неделя пред Sky News. Ето защо "премиерът и аз работихме на бързи обороти през уикенда".

Британското звено на SVB се е обърнало към кредиторите за помощ часове, след като стана ясно, че компанията майка е фалирала. Обединеното кралство се ангажира да подкрепи всеки бизнес, засегнат от колапса, като гарантира, че фирмите са в състояние да изпълнят задълженията си по плащанията, включително заплатите на служителите.

Когато Хънт представи своите фискални планове в сряда, той ще обяви мерки за стимулиране на работната сила и на бизнес инвестициите, за да се подкрепи икономическия растеж на страната. Той ще подчертае необходимостта от продължаване на фискалната отговорност след икономическия хаос по време на краткия мандат като премиер на Лиз Тръс през миналата година.

„Аз съм консерватор, който вярва в силата на работата“, подчерта Хънт пред Sky в неделя. „Това е бюджет, в който систематично ще минавам през всички области, където има бариери, които спират хората да работят, когато искат“, добавя финансовият министър.

От началото на пандемията повече от 600 000 души са напуснали работа. В сравнение с тенденциите преди Covid-19, над милион души са в неизвестност. Недостигът накара предприятията да търсят персонал и в някои случаи да намалят работното време. Тенденцията ограничава потенциала за растеж на Обединеното кралство, ограничава данъчните приходи и заплашва да добави към пенсиите бомба със закъснител, тъй като хората от поколението „Бейби бум“ се пенсионират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още