IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джереми Хънт: Искам да поддържаме добри отношения с ЕС

Великобритания ще има независима търговска политика и ще въведе регулации в национален интерес, категоричен е финансовият министър на Обединеното кралство

20:31 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британският финансов министър Джереми Хънт. Източник: Bloomberg L.P.
Британският финансов министър Джереми Хънт. Източник: Bloomberg L.P.

Британският финансов министър Джереми Хънт заяви, че иска да поддържа „приятелски отношения“ с Европейския съюз (ЕС), седмици след като стана ясно, че е казал, че Обединеното кралство трябва да търси по-тесни търговски връзки с блока.

„Събитията от миналата година показаха, че сме взаимозависими“, изтъкна Хънт пред Financial Times. „Това ще бъдат едни приятелски отношения с нашите съседи“, добави той.

По-ранна публикация за личните му възгледи относно връзките между Обединеното кралство и ЕС предизвика безпокойство сред някои консерватори в Лондон, които допускат, че правителството ще се опита да смекчи условията около Brexit, договорени преди три години. Въпреки че и Хънт, и министър-председателят Риши Сунак бързо опровергаха подобна възможност, съмненията остават.

В петък Хънт настоя, че Великобритания ще има независима търговска политика и ще въведе регулации в национален интерес. Но той също така оприличи отношенията между Обединеното кралство и ЕС с връзките на Канада с САЩ и тези на Австралия с Нова Зеландия.

„Великобритания остава ангажирана европейска държава“, подчерта Хънт пред FT.

Неговите коментари бяха предхождани от разкриването на набор от реформи във финансовите услуги във Великобритания, които е малко вероятно да доведат до драматично прекрояване на индустрията, каквото предвиждаха някои от най-ревностните привърженици на Brexit.

Мерките включват облекчаване на правилата за ограничаване на капитала, за да се намали тежестта върху по-малките банки и планове за замяна на регулациите на ЕС в области като разкриване на информация за финансови продукти, информира Министерството на финансите. Правителството на Риши Сунак също така каза, че ще преразгледа „правилата на ЕС, които изваждат листнатите в Обединеното кралство компании“.

Хънт посочи, че страната му е имала възможност да направи „много неща“ от списъка със задачи, още докато е била член на ЕС, въпреки че министърът добави, че Brexit е осигурил на правителството „повече свобода“ да променя по-бързо разпоредбите.

В края на ноември Хънт отхвърли твърдението, че Brexit ще свие британската икономиката с 4% в дългосрочен план. „Това, което не приемам, е, че дългосрочното въздействие на това решение ще ни направи по-бедни“, изтъкна Хънт в интервю за Sky News, след като беше попитан за прогнозата на Службата за бюджетна отговорност, според която Brexit ще намали британския брутен вътрешен продукт (БВП) с 4% в дългосрочен план. „не приемем тези 4%“, изтъкна финансовият министър.

Ново проучване във Великобритания показва, че британците отхвърлят Brexit с 57% срещу 43%. В средата на ноември YouGov Plc съобщи, че рекордните 56% от анкетираните сега смятат, че решението за Brexit е било погрешно. Около 19% от гласувалите в подкрепа на Brexit сега съжаляват за избора си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още