IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джереми Хънт: Поевтиняването на енергията няма да е от полза за публичните финанси

Секването на приходите от данъка върху неочакваната печалба върху енергийните компании ще повлияе върху размера на държавната подкрепа за домакинствата

21:00 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Спадът в цените на енергията няма да е от полза за публичните финанси на Обединеното кралство, въпреки че намалява разходите за подпомагане на домакинствата с плащането на техните сметки за комунални услуги. Това заяви британският финансов министър Джереми Хънт пред журналисти в Лондон, цитиран от  Bloomberg.

Прогнозираният спад при т.нар. правителствена гаранция относно цените на енергията (Energy Price Guarantee), която ограничава максималните разходи за единица енергия и газ за домакинствата, се балансира от спада в приходите от данъка върху печалбите на петролни и газови компании, изтъкна Хънт.

„Няма откъде да дойде тази неочаквана печалба“, посочи министърът.

Хънт многократно е заявявал, че Министерството на финансите няма възможност да осигури достатъчно щедри стимули в своя бюджет, който ще бъде обявен следващия месец, а забележките му във вторник изляха студена вода по отношение на исканията на консерваторите за облекчаване на данъците. Коментарите на Хънт вероятно ще разочароват и работниците в публичния сектор, включително медицинските сестри, лекарите и учителите, които настояват за повишаване на заплатите, за да се компенсира инфлационния натиск.

Позовавайки се на данни, публикувани по-рано през деня, показващи изненадващ бюджетен излишък през януари, Хънт каза, че това не представлява „повтарящо се“ подобрение в държавните финанси.

Нужна е „отговорност“

„Увеличенията на заплатите се повтарят и представляват периодични разходи за държавните финанси“, посочи Хънт. „Това, което виждаме в днешните числа, не е повтаряща се промяна в тези финанси. Това не променя фундаменталната перспектива и необходимостта от отговорност в публичните финанси“, добави министърът.

Правителствената подкрепа за енергийните сметки на домакинствата ограничава средностатистическия годишен разход за комунални услуги до 2500 паунда, цифра, която нараства до 3000 паунда през април. Тъй като правителството покрива разходите над тавана, спадът в цените на енергията свива сумата в подкрепа на домакинствата.

Цените на газта и електричеството на едро във Великобритания паднаха от върховете си през миналото лято, обратно до нивата, наблюдавани преди нахлуването на Русия в Украйна и ограничаването на газовите потоци към Европа - но все още остават над историческите норми. Цените на газта на едро се понижават с 80% от екстремните нива през август.

Но Хънт изтъкна, че това се компенсира от спада при приходите от данъка върху неочакваните печалби за енергийните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още