IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли домино ефект върху останалите пазари крахът на SVB?

Натискът върху Фед заради SVB ще означава висока инфлация и през 2023 г., смята Петко Карамочев

14:25 | 14.03.23 г. 2

Решението на американските власти да спасят всички депозити в Silicon Valley Bank (SVB) - не само тези до 250 хил. долара, създава проблем заради посланието, което то дава на пазарите. А то е - застраховани, незастраховани, на всички ще платим. Това сигнализира пазара, че всеки може да прави каквото си иска, да затрие милиони и милиарди от портфолиото си и ще дойде държавата, за да го спаси. Отново продължава да се наливат пари в система, която постоянно губи пари, а причината за загуба на пари отново е политиката на централните банкери. Това коментира Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

"Постоянното вдигане на лихвите от страна на Фед създаде много сериозно напрежение. Вдигането на цената на капитала не помага на IT сектора. Той разчиташе повече от десет години на отрицателни лихви и тези пари бяха налети в този пазар. Вече ще трябва да се внимава повече и да се избират по-специфични проекти за инвестиция", смята Карамочев. 

По думите на събеседника паниката около последните банкови фалити е възникнала заради това, че ситуацията прилича на станалото през 2007-2008 година. „Само че две еднакви кризи няма, това са различни процеси”, отбеляза гостът в предаването.

„Технологичните компании сме финансирани от подобни на SVB институции и много разчитаме на парите от тези банки“. Смятам, че ще бъдем на тръни през следващите няколко седмици. Това, което се случва, е един мащабен колапс, равняващ се на икономиките на няколко балкански държави. Това е тест за банковата система на Съединените щати и със сигурност ще има домино ефект върху останалите пазари и те вече го показаха. Със сигурност това няма да са единствените два-три банкови фалита, подчерта Карамочев. „Реално 20% от банковата система на САЩ вече я няма”, коментира той.

Според Карамочев сега клиентите са станали прекалено предпазливи да инвестират в нови неща. Крахът на SVB ще доведе до забавяне на иновацията, както и до масови сливания и придобивания.

Натискът върху Фед да спре да вдига лихвите означава, че и тази година ще имаме висока инфлация, каза събеседникът и допълни, че очаква сериозни турбулентни движения и рецесия през третото и четвъртото тримесечие на годината.

Как ще се развива крипто пазарът оттук насетне може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 1 година
Мудис също имат мнение по въпроса, че банковата система на САЩ се сблъсква с бързо деградираща оперативна среда: Moodys cuts outlook on U.S. banking system to negative, citing rapidly deteriorating operating environment ... https://***.cnbc.com/2023/03/14/moodys-cuts-outlook-on-us-banking-system-to-negative-citing-rapidly-deteriorating-operating-environment.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
baba_meca
преди 1 година
Добре дошли във социализма! - "Решението на американските власти да спасят всички депозити..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още