IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как колапсът на Silicon Valley Bank повлия на технологичния сектор?

Много компании се опитват да преместят парите си от американското звено на SVB

10:55 | 14.03.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Скоро след като стартъпите в Калифорния започнаха да теглят пари от затруднената Silicon Valley Bank (SVB), предприемачи в други части на света се събудиха с новината за това.

„Около 90% от парите ни бяха в SVB“, споделя 28-годишният Сам Франклин, базиран в Лондон главен изпълнителен директор на компанията за подбор на персонал Otta, която е специализирана в работа с технологични кадри. Той изоставя заниманията си през уикенда, за да разбере как да плати на служителите си в края на месеца, пише Ройтерс.

В Хонконг Флориан Симендингер, съосновател и главен изпълнителен директор на хонконгската компания за носими устройства Soundbrenner, пропуска началото на паниката в Калифорния около SVB Financial Group миналата седмица, но бързо наваксва.

„Какво? Шегувате ли се с мен? Моята банка?“, разказва той. „Вече не можехме да влезем в акаунта си в нормално работно време“.

Въпреки че глобалните ефекти от колапса на Silicon Valley Bank тепърва започват да се усещат, едно е ясно: технологичните стартъпи, независимо колко далеч са едни от други, са преплетени един с друг. Много от тях зависят от една средно голяма банка за своите ежедневни операции.

Следвайки примера на калифорнийските си колеги, стартиращите фирми в Европа и Азия гравитираха около банката – 16-ата по големина в САЩ за миналата година, чието име звучеше технологично и която им предлагаше специализирани финансови услуги.

Американските основатели са предпазливи

Куинси Лий, основател на базирания в Сиатъл стартъп за зареждане на електромобили Electra Era, се е опитал да премести милиони долари от Silicon Valley Bank в четвъртък следобед, когато предупредителните сигнали са се увеличили.

Уебсайтът не е работил, претоварен от трафик. Агент за обслужване на клиенти му е казал по телефона, че може да има забавяне, защото толкова много хора се опитват да теглят. До понеделник следобед той успява да получи парите си и започва да търси алтернативна банка.

След уикенд на интензивни дискусии за бъдещето на SVB американските регулатори разкриха план за спешно финансиране, който дава на клиентите на банката достъп до всичките им депозити.

В Обединеното кралство британският министър на финансите Джереми Хънт каза, че правителството и Английската централна банка са улеснили продажбата на местното звено на SVB към HSBC – ход, който да защити депозитите без подкрепата на данъкоплатците.

Представители на Европейския съюз също увериха потребителите, че банката има „много ограничено присъствие“ в блока. А Кристоф Стрезинг, управляващ директор на Германската асоциация на стартъпите, изрази предпазлив оптимизъм, че местните компании ще се разминат леко.

Европейските акции обаче поевтиняха поради опасения за банковата индустрия и дори за стартиращите фирми, които не работят със SVB.

„Трудно е да разберем колко взаимосвързана е SVB със стартъп екосистемата“, коментира Рейчъл Крук, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Лоднон стартираща здравна компания Lifted. През уикенда тя успокоява инвеститорите и се уверява, че ключови доставчици на услуги няма да бъдат затруднени, след като ръководителите изразиха опасения, че ключов финансов партньор може да има пари, обвързани със SVB.

Александър Володарски, главен изпълнителен директор на украинския стартъп lemon.io, който работи със SVB в Съединените щати, е казал на Ройтерс, че е започнал да обсъжда срива с други предприемачи в региона още в четвъртък.

„Инициирахме банков превод в петък сутринта и все още нищо не се е случило“, споделя той. „Имахме късмет, защото само два дни по-рано направихме плащания към разработчиците и инженерите“.

Китайските стартъпи местят парите си

Базираното в Шанхай съвместно предприятие на SVB, наречено SPD Silicon Valley Bank (SSVB), заяви, че има стабилна стабилна корпоративна структура и независим баланс. SSVB е първата китайска и иновационна банка и първата китайско-американска съвместна банка.

Тъй като SVB беше една от малкото банки, които улесниха стартъпите да откриват банкови сметки за финансиране в долари, тя беше доминиращата чуждестранна финансова институция за компании в ранен етап на развитие в Китай, разкриват съветници и компании.

Но много китайски стартъпи и фонд мениджъри сега се опитват да преместят парите си от американското подразделение на SVB.

Адвокат на базирана в Китай фирма за рисков капитал твърди, че почти всичките оперативни пари на компаниите от портфейла ѝ, както и нейните собствени оперативни средства, се съхраняват в SVB. Той е прекарал уикенда в разработване на алтернативни стратегии за действие.

След кошмарния уикенд главният изпълнителен директор на Otta Франклин коментира, че компанията му ще продължи да банкира с британското подразделение на SVB и ще добави сметки в още банки.

„Големият урок за много от нас в индустрията е: „ако имате много пари, трябва да ги разпръснете“, споделя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още