IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск за финансовата система на САЩ след краха на Silicon Valley Bank?

Фед може да причини още щети, ако продължи да вдига лихвите, твърди Антон Панайотов, основател на Alaric Securities

20:05 | 13.03.23 г. 1
Има ли риск за финансовата система на САЩ след краха на Silicon Valley Bank?

Крахът на Silicon Valley Bank не крие риск за американската и за световната финансова система. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Антон Панайотов, основател на Alaric Securities.

Британският клон на SVB беше продаден на банка HSBC. В САЩ не се намери купувач, но позволиха 25 милиарда долара допълнителен фасилити от страна на Фед, за да могат да бъдат посрещнати нуждите и всеки, който е имал депозити, да си получи парите в пълен размер. Така ефектът ще бъде капсулиран”, коментира той.

Според Панайотов това, което ще последва след фалита на SVB, е поскъпване на ресурса за рискови капитали. „Банки, които са възнамерявали да влизат в технологичния сектор, ще преосмислят поведението си и ще е още по-трудно за стартъпите да намерят добро банкиране“, очаква експертът.

Панайотов смята, че Silicon Valley Bank е управлявана повече като хедж фонд, отколкото като банка. По думите му има доста прилика между това, което се случи с Lehman Brothers преди 15 години и това, което се случва в момента, защото инвестициите, които SVB е правила от свое собствено име, са били малко по-рискови.

 „Приблизително 90 млрд. долара от активите са били инвестирани в т.нар. „held-to-maturity” облигации. Това са обезпечени с ипотечни кредити облигации, но тяхната цена не е на сто и ако трябва ликвидност, каквато в случая е потрябвала на SVB, те е трябвало да отидат на пазара и да ги продадат“, посочи той и обясни, че „тази цена в резултат на агресивната политика на Фед, не е на 100, тя е на едни 15% по-надолу“.

Експертът посочи, че банката има нереализирана загуба от порядъка на 17 млрд. долара, която е с 2 млрд. долара повече от нейните собствени активи. Той е категоричен, че това е следствие от лошото управление от страна на банката, но не е единствената и основа причина за фалита ѝ.

Антон Панайотов припомни, че фокусът на банката беше върху подпомагането на технологичния сектор и в последните десет години тя се разраства неимоверно, като само за последните две години клиентските активи се качват от 100 до близо 200 млрд. долара.

„При такъв растеж е логично апетитът за риск да се увеличи значително. В случая това, което Федералният резерв направи – да вдигне толкова безпрецедентно агресивно лихвените проценти, доведе до това цените на книжата, които най-вероятно и много други банки имат в своя портфейл, да бъдат на такива цени, където са в момента“, отбеляза експертът и поясни, че това е общото с Lehman Brothers – инвестирано е в книжа, които са с по-ниско качество и са доста по-рисковани.

Според Панайотов сегашната лихвена политика на Фед е безпрецедентна във всякакъв аспект.

Има ли грешки в паричната политика на Фед? Как реагира пазарът на вдигането на лихвените проценти? Ще има ли наказания от банковия регулатор?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сега банкрутът на банка е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Същината на неправилността е пренебрегване качествата на парите.Причинителят на банкови кризи се запазва. Щетите се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още