IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

История за две банки: Защо се сринаха Silvergate и SVB?

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск

13:22 | 13.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През миналата седмица два труса разтърсиха финансовите институции, свързани с иновативни сектори на икономиката. Silvergate Capital, холдинговата компания зад банка, която от 2016 г. предлага услуги, свързани с развиващата се криптоикономика, обяви в четвъртък, че свива банковите си операции. От своя страна, Silicon Valley Bank (SVB), която дълго време играе подобна роля при управлението на пари за финансирани с рисков капитал технологични стартъпи, бе затворена от регулаторите в петък.

В общи линии и двете банки бяха съборени от едно и също предизвикателство: класически случаи на масови тегления на средства, пише в материал за CoinDesk Дейвид З. Морис. Техните някогашни клиенти – било то криптоборси, или технологични стартъпи – са изправени пред бизнес предизвикателства благодарение отчасти на икономически и финансови условия. Това доведе до намаляване на депозитите и увеличаване на тегленията по време, когато голяма част от дългосрочните активи на кредиторите, които не са в кеш, също бяха ударени от пазара.

Това означава, че когато търсенето на кеш стана прекалено голямо, Silvergate и Silicon Valley Bank трябваше да продадат тези активи за обезпечения при значителни загуби. Silvergate обяви 1 млрд. долара загуба от продажбата на активи през четвъртото тримесечие на годината, а Silicon Valley Bank (с по-голям като цяло баланс) също е загубила 1,8 млрд. долара при ликвидация на активи. И в двата случая е важно да се отбележи, че американски ценни книжа са съставлявали големи части от губещите ликвидации.

Това е полезен контраст спрямо небрежно погрешното характеризиране от много медии през октомври на причината за краха на FTX като масово теглене на средства. Случилото се с FTX няма много общо с ликвидните кризи, застигнали Silvergate и SVB.

Има два основни източника на проблемите за банките: проблеми с цикъла на реалния бизнес и затягането на лихвите от Федералния резерв. Тези фактори са също свързани помежду си и по същество могат да бъдат проследени от проблемите, свързани с COVID пандемията.

Лихвените повишения на Фед оказаха най-непосредствения натиск, който пречупи Silvergate и SVB. Растящите лихви по американските държавни ценни книжа ще попречи на новите инвестиции във високорискови сектори, включително технологиите и криптовалутите.

Но растящите лихвени проценти водят със себе си и друга, на пръв поглед значително подценявана заплаха за стабилността на банките. Както от Wall Street Journal обясниха по ободряващо опростен начин, издаването на нови държавни ценни книжа с висока доходност е намалило пазарната оценка на облигациите отпреди повишението с по-ниска доходност. Повечето банки притежават големи количества държавни облигации като обезпечение, което означава, че същите рискове, които засегнаха Silvergate и Silicon Valley Bank, важат и до известна степен за още много банки. Това е една от причините банковите акции, най-вече на регионални или средни по размер банки, да потъват.

Но Silvergate и Silicon Valley Bank също така са изправени и пред специфични проблеми, свързани с бизнес цикъла, които може и да не важат толкова широко. Двете са свързани със сектори – криптовалути и технологични компании с рисков капитал – които се радваха на голям приток от средства в началото на COVID пандемията. И двата сектора имаха полза от блокадите, а особено криптовалутите се възползваха и от финансовата подкрепа за американците.

Това означава, че и двете банки са отчели значителен приток на средства между 2020 г. и началото на 2021 г. Балансът на Silicon Valley Bank се утрои между края на 2019 г. и март 2021 г. Активите на Silvergate също нараснаха значително през 2021 г.

Последна актуализация: 13:57 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 1 година
Сега банкрутът на банка е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Същината на неправилността е пренебрегване качествата на парите. Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива банкова система. Сега злокобният проблем е запазването на държавната финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
scott
преди 1 година
СИЛАТА СЕ ПОКАЗА!Стадото не си ИЗТЕГЛИ ПАРИТЕ ОТ БАНКИТЕ, когато му направиха лихвата 0!Сега, силните и властните теглат пари. Пак те ше са отгоре, а останалите ше ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
mvr0306
преди 1 година
До: kanartikinaКакъв е проблема на лихвените повишения от ФЕД? Така трябва да бъде. Нали има всякакви мениджъри със сериозни заплати - не са ли се сетили че ще има повишение на лихвите след твърде дългото стоене на ниско. Сега всички много изненадани че лихвите се вдигат. Според мен ФЕД играе двойна игра - ще използват случая за да спрат с вдигането на лихвите. С което ще докарат още по-голям кошмар след няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Значи, американските ценни книжа взети при нулеви лихви, в момента за токсичен актив? Мчи те за толкова години количествени улеснения, не се ли набълбучиха всички с такива? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
sssaaa
преди 1 година
Опипват почвата и подготвят стадото за стригане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 6
kanartikina
преди 1 година
още едно потвърждение на предположенията ми за ролята на частния банкстерски картел ФЕД в поредното финансово цунами"Лихвените повишения на Фед оказаха най-непосредствения натиск, който пречупи Silvergate и SVB."съзнателно, планомерно играна роля от ФЕД!водеща по-нататъшна концентрация на активив в ръцете на 1 Промил архипрестъпници с всички произтичащи особено негативни последици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още